spot_img
30.3 C
București
sâmbătă, august 13, 2022
AcasăAnalizeUnde e stiloul cu care Titulescu a semnat Tratatul de la Trianon

Unde e stiloul cu care Titulescu a semnat Tratatul de la Trianon

-

Muzeul Olteniei din Craiova păstrează în colecţiile sale un important fond „Nicolae Titulescu”, donat de urmaşi ai săi în anii 1977-1980, iar printre numeroasele piese se află şi stiloul cu care marele diplomat român a semnat Tratatul de la Trianon, transmite Agerpres.

- Reclama -

Potrivit muzeografilor de la Muzeul Olteniei, acest stilou, cu o importantă valoare istorică şi simbolică, a fost primit de Nicolae Titulescu în momentul semnării Tratatului de la Versailles (28 iunie 1919), cunoscutul diplomat făcând parte din delegaţia României la încheierea tratatului care consfinţea înfrângerea Imperiului German.

„Piesa este din metal galben, prezintă sculpturi în relief, pe o parte un soldat, iar pe cealaltă parte o biserică. Pe una din părţi este inscripţionată data: ’28 Juin 1919′. Stiloul a fost păstrat de nepotul de soră al lui Nicolae Titulescu, domnul Sergiu Nenişor, care era şi secretarul particular al marelui diplomat. De altfel, foarte multe obiecte personale şi corespondenţa cuplului Ecaterina şi Nicolae Titulescu au fost moştenite de Sergiu Nenişor. Toate aceste obiecte de o inestimabilă valoare istorică au fost donate Muzeului Olteniei Craiova de doamna Mariela Emanoil, fiica lui Sergiu Nenişor”, informează reprezentanţii Muzeului Olteniei pe pagina de Facebook a instituţiei.

Acest exponat, dar şi alte piese de patrimoniu pot fi văzute zilnic, la Muzeul Olteniei, în intervalul orar 9,00-17,00.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...