Un roman prost de spionaj pe Bulevardul Dacia CONTROVERSA ZILEI de Andrei Bădin

0
156

de Andrei Bădin

Despre ce s-a întâmplat zilele acestea la București se poate scrie un roman de spionaj. Un cleric iranian (fost procuror și mai apoi judecător de încredere al regimului iranian) care a executat mulți opozanți a devenit el însuși victima regimului ayatolahilor de la Teheran și a fost găsit mort la București după o poveste controversată și ciudată în același timp. Era acuzat oficial la Teheran că ar fi luat o mită în valoare de jumătate de milion de euro.

După ce a fost pus sub acuzare a fugit din Iran în Germania Federală și mai apoi a ajuns la București,unde s-a dus la Ambasada Iranului. I s-a făcut rău, spune nepotul său, și-a fost dus la un spital unde a fost reținut de români pe un mandat cerut de Iran prin Interpol. Cererea de extrădare urma să fie judecată în iunie.


Povestea indică un eșec total al autorităților române de la serviciile secrete la poliție și alte autorități. Să ne explicăm: Gholam Reza Mansouri a fost un intim al regimului ayatolahilor de la Teheran. Din secunda întâi când a intrat în România pe la Curtici trebuia să fie sub protecție zero. Era unul din puținii martori care puteau să facă dezvăluiri importante despre regimul ayatolahilor. În mod normal și CIA trebuia să fie imediat în caz.

Ce s-a întâmplat frizează prostia.Lui Mansouri i se face rău în Ambasada Iranului, e dus la un spital unde este reținut de autoritățile române în baza mandatului prin Interpol cerut de Iran. Este eliberat și pus sub control judiciar. Este dus ATENȚIE la un hotel de pe bulevardul Dacia la câteva sute de metri de Ambasada Iranului. Cu toate că și un sergent major putea gândi că personajul trebuie protejat este dus la etajul 6, ultimul, al hotelului. Era singurul client al hotelului….

Camerele de supraveghere s-au oprit înainte cu câteva minute de momentul în care acesta s-a prăbușit la 14.30 mort în holul hotelului.

La 15.15 whastapp-ul acestuia era online, spune un iranian din exil. A luat cineva telefonul? Românii sau iranienii?

Puțini știu că marți era pregătită o operațiune iraniană de extragere a acestuia din România mascată printr-un zbor umanitar pentru cetățeni iranieni la Sofia. După informația transmisă luni de FLUX 24 operațiunea a fost amânată pentru joi (stenograme cu ambasadorul iranian la Sofia indică că dezvăluirea le-a încurcat planurile). Mansouri urma să fie ”convins” să semneze că se întoarce de bună voie în Iran.

Din informațiile difuzate de rezistența iraniană reiese că ambasadorul în Bulgaria era însărcinat cu scoaterea lui Mansouri din România.

Ce s-a întâmplat de joi seară până vineri nu știm exact. La ora 14, Mansouri ajunge la hotelul de pe bulevardul Dacia. Plătește factura ceea ce înseamnă că dorea să plece. Unde? Nu îl supraveghea nimeni. Peste câteva minute cade de etajul 6 în holul hotelului. Pe etaj de asemenea nu era nimeni de la paza pe care trebuia să o aibă.

O concluzie: pur și simplu serviciile și organele românești au eșuat lamentabil, ori au ales să nu amestece și au lăsat mână liberă iranienilor. Sau un terț… Oricum un roman prost de spionaj pe Bulevardul Dacia.