spot_img
23.6 C
București
joi, august 11, 2022
AcasăDezvaluiriUn respiro pentru Merkel

Un respiro pentru Merkel

-

Tensiunea politică de la Berlin pare că s-a diminuat, după ce CDU şi CSU au ajuns la un compromis privind combaterea migraţiei. Înţelegerea cuprinde trei puncte şi nu este clar de ce nu a putut fi realizată până acum, transmite Deutsche Welle.

„După negocieri intense am reuşit să ajungem la un compromis privind combaterea migraţiei ilegale la graniţa germano-austriacă”, a spus ministrul federal de Interne, Horst Seehofer, după întâlnire de criză cu şefa executivului german, Angela Merkel. Seehofer a subliniat că „merită să lupţi pentru o convingere”.

- Reclama -

El a anunţat de asemenea că îşi va păstra postul de ministru, după ce, duminică, a declarat, la o întâlnire a consiliului CSU din München, că intenţionează să demisioneze din funcțiile de lider de partid și de ministru federal de Interne.

În urma compromisului de luni seară este aproape sigur că Seehofer va rămâne preşedinte al formaţiunii bavareze, fiind greu de crezut că Uniunea Creştin-Socială din Bavaria este pregătită de o luptă intestină cu doar câteva luni înainte de alegerile din Bavaria.

Prevederi

CDU și CSU doresc între altele să înființeze centre de tranzit la frontiera germano-austriacă pentru solicitanții de azil care sunt deja înregistrați într-o altă țară a UE. Din aceste centre, solicitanții de azil ar trebui respinși direct în țările competente, se spune în acord.

În disputa cu partidul soră, CSU a insistat ca guvernul federal să ia măsuri naționale pe lângă măsurile luate la nivelul UE pentru a reduce migrația. Seehofer a considerat că deciziile summitului UE sunt insuficiente.

Compromisul la care au ajuns cele două partide conservatoare cuprinde trei puncte:

1. La frontiera germano-austriacă vor exista reglementări noi, care ar trebui să asigure „faptul că îi respingem pe solicitanții de azil a căror procedură de azil este în jurisdicția altor țări din UE”.

2. Centre de tranzit din care migranţii să fie respinşi direct în ţările competente cu prelucrarea solicitărilor de azil ale acestora. În acest sens, CDU şi CSU au convenit să negocieze curând acorduri administrative cu respectivele state.

3. În cazurile în care ţările refuză să încheie aceste acorduri, respingerea migranţilor se va face direct la graniţa germano-austriacă, pe baza unei convenţii special încheiate între Germania şi Austria.

Dupa cum se ştie, ministrul de Interne şi liderul Uniunii Creştin-Sociale din Bavaria Horst Seehofer este în favoarea închiderii graniţelor pentru migranţii înregistraţi în alte ţări, cancelara Merkel opunându-se. Ea insistă pentru o soluţie europeană, considerând că acordul european convenit vineri este viabil.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...