spot_img
25.3 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăCriza politicăUN PUNCT DE VEDERE PRIVIND CRIZA POLITICĂ: Ponta o salvează pe Kovesi

UN PUNCT DE VEDERE PRIVIND CRIZA POLITICĂ: Ponta o salvează pe Kovesi

-

PRELUARE Independenta Justitiei:

Victor Ponta a facut doua dezvaluiri bomba in conferinta de presa tinuta in calitate de Secretar General al Guvernului: (1) premierul Sorin Grindeanu se sfatuieste in prealabil cu presedintele Iohannis cand ia decizii; (2) Victor Ponta a amenintat cu DNA-ul ministrii demisionari.

- Advertisement -

Conferinta a avut loc in seara zilei de 16 iunie 2017, dupa ce premierul Sorin Grindeanu l-a numit pe Victor Ponta Secretar General al Guvernului.

- Advertisement -

Toate actiunile lui Sorin Grindeanu, sustinut se vede de Victor Ponta, o salveaza pe Laura Codruta Kovesi, ca urmare a dezvaluirilor din serialul “Noi suntem statul” si a celor aflate in urma comisiei de ancheta din Parlament.

Realitatea este ca Ponta a fost una dintre cele mai importante piese cheie din “Noi suntem statul”, fara de care acest “stat paralel”, gandit de George Maior si pus in executare de Oprea, Coldea si altii, nu s-ar fi putut realiza. Dar asupra acestui aspect vom reveni intr-o postare ulterioara.

Revenind la conferinta din aceasta seara, Victor Ponta a recunoscut ca Sorin Grindeanu comunica cu presedintele Klaus Iohannis pentru a-i cere acordul prealabil inainte de a trimite propunerile de revocare de ministri.

“Nu trimiti o propunere inainte sa-l intrebi pe presedinte. E o chestiune nu doar de politete, este o chestiune de functionalitate”, a spus Victor Ponta.

Intrebat apoi despre ministrii demisionari, Victor Ponta a spus ca pana “in momentul in care se publica in Monitorul Oficial decretul prezidential prin care inceteaza mandatul“, “fiecare ministru raspunde civil, penal si contraventional daca nu-si indeplineste atributiile”.

“Eu nu cred ca se va intampla acest lucru si sper ca domnul Dragnea sa nu le ceara sa nu-si faca datoriile legale, amenintandu-i cu excluderea din partid”, a mai spus Ponta.

E important de remarcat detaliul pe care l-a spus, si anume ca incetarea mandatului nu intra in uz pana cand decretul prezidential nu este publicat in Monitorul Oficial.

Intr-adevar, asa e. In calitate de Secretar General al Guvernului insa, Victor Ponta este cel care decide ce si cand apare in Monitorul Oficial.

Controlul asupra Monitorului Oficial este o piesa esentiala in controlul asupra statului. In 2012, inainte de suspendarea presedintelui Traian Basescu, o prima miscare facuta de Victor Ponta, in calitate de prim-ministru, a fost sa treaca Monitorul Oficial de sub autoritatea Parlamentului sub autoritatea primului ministru, in directa subordine a Secretariatului General al Guvernului.

Prin aceasta miscare de azi, despre care presedintele Iohannis are cunostinta – cum a recunoscut chiar Ponta -, Ponta si Grindeanu vor sa tina in sah majoritatea parlamentara si ministrii.

Pe de o parte ministrii ar dori sa plece din Guvern, insa nu pot pleca pana cand decretul nu apare in Monitorul Oficial, care apare numai cand vrea Ponta. In functie fiind inca, acestia sunt obligati sa isi indeplineasca atributiile de serviciu, iar daca nu o fac sunt pasibili – asa cum zicea si Victor Ponta – de repercursiuni penale.

Conform legii, unitatea de parchet cu atributii in cercetarea ministrilor pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu, ori indeplinirea “defectuoasa” a acestora, este DNA.

Prin miscarea de azi Victor Ponta o salveaza inca odata pe Laura Codruta Kovesi.

Ce se intampla azi este doar o confirmare a existentei acestui sistem hidos care a acaparat statul si nu doreste sa-l lase liber.

Prezentam mai jos, integral, afirmatiile lui Victor Ponta facute la sfarsitul conferintei de presa.

 

Reporter: O ultima intrebare. Premierul a discutat, stiti cumva, cu presedintele, daca este de acord cu aceste interimate?

Victor Ponta: Cu siguranta pot sa va confirm un lucru, ca primul ministru a discutat cu presedintele dintr-un motiv foarte simplu, pe care eu l-am invatat lucrand cu doi presedinti: nu trimiti o propunere inainte sa-l intrebi pe presedinte. E o chestiune nu doar de politete, este o chestiune de functionalitate. Si repet, am experienta de-a lucra cu doi presedinti. Iar domnul prim-ministru, inainte de a trimite documente catre presedinte, evident ca-l intreaga. Logic.

Reporter: Ceea ce spuneti acum poate sa fie considerat un semnat pentru toti cei care sunt in continuare ministri demisionari, e adevar, ca veti colabora cu ei daca vor sa ramana in acest executiv, ei risca sa-si piarda functia din PSD.

Victor Ponta: Nu, atentie! Mai spun inca odata. Dincolo de faptul ca pe cei mai multi dintre ministrii demisionari ii cunosc personal si am lucrat cu ei. Aici este vorba daca e ceva urgent. Daca e ceva urgent, Doamne fereste, se intampla vreun accident sau ceva, doamna Carmen Dan trebuie sa vina la serviciu. Da? Daca ii vreo problema..

Reporter: Nu trebuie sa mai vina.

Victor Ponta: Ba da, trebuie. Este obligata legal in urmatoarele 15 zile, altfel raspunde civil si penal. Orice ministru care nu-si indeplineste atributiile… Mandatul unui ministru inceteaza in momentul…

Reporter: Dar daca semneaza Presedintele Iohannis practic…

Victor Ponta: Nu, atentie! Nu! Nici macar atat. In momentul in care se publica in Monitorul Oficial decretul prezidential prin care inceteaza mandatul. Pana la acea secunda, fiecare ministru raspunde civil, penal si contraventional daca nu-si indeplineste atributiile. Eu nu cred ca se va intampla acest lucru si sper ca domnul Dragnea sa nu le ceara sa nu-si faca datoriile legale, amenintandu-i cu excluderea din partid. As vrea, desi am ajuns intr-o situatie, e adevarat dincolo de o limita a absurdului, sper sa nu mergem mai departe in acest sens.

Conferinta de presa integrala poate fi accesata la adresa: https://www.facebook.com/guv.ro/videos/1248658065256113/

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img