spot_img
9.8 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăAnalizeUn premier japonez a fost asasinat în 1932

Un premier japonez a fost asasinat în 1932

-

Împuşcarea mortală a fostului premier nipon Shinzo Abe vineri, de la mică distanţă, la un miting electoral, a ridicat întrebări privind protecţia de care beneficiază VIP-urile într-o ţară în care violenţa politică şi infracţiunile comise cu arme de foc sunt extrem de rare, relatează Reuters.

Asasinarea lui Abe a fost prima a unui fost sau actual premier din zilele militarismului de dinainte de Al Doilea Război Mondial din anii 1930. Premierul de atunci, Tsuyoshi Inukai, a fost asasinat de ofiţeri radicali din forţele navale în 1932.

- Advertisement -

Politicienii din Japonia călătoresc adesea cu un personal de securitate destul de redus în comparaţie cu colegii lor din SUA şi din alte ţări care au rate mai ridicate de crime violente.

Abe, în vârstă de 67 de ani, era în campanie electorală în oraşul Nara pentru candidaţii Partidului Liberal-Democrat (PLD, dreapta naţionalistă la putere) înainte de alegerile de duminică atunci când a fost împuşcat, Nippon TV relatând că atacatorul se afla la circa 3 metri distanţă.

- Advertisement -

Poliţia a arestat ulterior un suspect de 41 de ani şi a anunţat mai târziu că atacul a fost comis cu o armă improvizată şi că bărbatul a recunoscut crima.

Un oficial din cadrul departamentului de poliţie din Nara a declarat presei că departamentul său va analiza dacă măsurile de securitate de la eveniment erau suficiente şi va întreprinde acţiunile ce se impun. Mai multe arme au fost găsite în locuinţa bărbatului, a spus oficialul citat.

Televiziunea Nippon a citat poliţia din Nara cu informaţia că Abe era protejat la mitingul de vineri de un ofiţer de poliţie specializat înarmat care s-a deplasat de la Tokyo şi de alţi poliţişti locali.

Contactată de Reuters, poliţia din Nara a refuzat să spună câţi poliţişti s-au ocupat de securitatea lui Shinzo Abe.

Când a fost împuşcat, Abe se afla la o intersecţie din apropierea unei gări feroviare, vorbind cu o mulţime de sute de persoane în timp ce autobuze şi alte autovehicule treceau prin spatele său expus pe drumul de unde a apărut atacatorul.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img