Arheologii au anunţat joi că au adus la lumină un vast oraş faraonic ce a rămas nedescoperit secole la rând, în apropiere de unele dintre cele mai cunoscute monumente ale Egiptului, informează Reuters conform Agerpres.
Oraşul a fost construit cu mai mult de 3.400 de ani în urmă în perioada opulentei domnii a lui Amenhotep al III-lea, unul dintre cei mai influenţi faraoni egipteni, a declarat arheologul egiptean care supraveghează săpăturile, Zahi Hawass.
Arheologii au dezgropat oraşul bine conservat, ai cărui pereţi erau aproape intacţi şi în ale cărui camere au fost găsite unelte din viaţa de zi cu zi, împreună cu inele, amulete în formă de scarabeu, vase de ceramică colorate şi cărămizi de lut purtând sigiliile cartuşului regal al lui Amenhotep.
”Străzile oraşului sunt flancate de case… zidurile unora dintre ele au o înălţime de până la trei metri”, a spus Hawass.
Situl în care sunt realizate săpăturile este situat pe malul vestic al Nilului, vizavi de Luxor, în apropiere de Coloşii lui Memnon, templul Medinet Habu şi Ramesseum, sau templul funerar al lui Ramses al II-lea, nu departe de Valea Regilor.
”Aceasta este o descoperire foarte importantă”, a declarat pentru Reuters Peter Lacovara, director al organizaţiei Ancient Egyptian Heritage and Archaeology Fund cu sediul în Statele Unite.