Un partid cu zero parlamentari primește subvenție de la stat 1,2 milioane lei

0

Autoritatea Electorală Permanentă plătește în 2020 peste 1.2 milioane de lei partidului Forța Națională, cu zero parlamentari.Este o situație unică de când s-a schimbat legea finanțării partidelor, în 2015, ca un partid cu zero parlamentari să aibă totuși dreptul la subvenție. Totul este posibil din cauza legii bugetului de stat, care a modificat modul în care se acordă subvenția pentru partide. Principalul beneficiar al noii legi este Pro România, partidul care a insistat ca Ludovic Orban să schimbe modul de acordare a subvenției. Și ALDE a profitat de lege, ca și partidul Forța Națională, care l-a avut ca vector de imagine pe Teodor Meleșcanu, între timp mutat cu arme și bagaje la Partidul Puterii Umaniste, transmite Radio Europa Liberă.

Marian Cucșa a intrat în Parlament în 2016 pe listele ALDE. A schimbat partidul după ruperea Coaliției de guvernare în septembrie 2019 și o ceartă cu Călin Popescu Tăriceanu.

Teodor Meleșcanu, Ștefan Băișanu, Grațiela Gavrilescu și Marian Cucșa au decis să se înscrie în partidul Forța Națională la finele anului trecut. Astfel, Autoritatea Electorală Permanentă a fost informată că trebuie să acorde subvenție partidului pentru că are patru parlamentari. Suma pentru anul 2020 se ridică la peste 1.2 milioane de lei.

În doar șase luni, situația politică s-a schimbat. Rând pe rând, cei patru aleși au părăsit partidul, care continuă să încaseze subvenție datorită lor. Forța Națională a rămas în prezent cu zero parlamentari.

Ultimul care a plecat din Forța Națională este deputatul Marian Cucșa, care s-a înscris ieri în Partidul Republican din România.

Am fost patru parlamentari și toți am plecat din acest partid. E culmea și o situație ironică pentru că un partid care nu are parlamentari încasează subvenție de la stat. E o lege deficitară și trebuie modificată de urgență, nu e normal să se întâmple așa. Asta e realitatea și e de neînțeles. E absurd ca un partid care nu are parlamentari să ia finanțare de la stat ca și cum ar avea. E stupid, dar asta e legea dată de guvern”, a declarat Marian Cucșa după ce a părăsit Forța Națională.