Un nou eșec pentru DNA: Nelu Iordache, achitat

0
143

Curtea de Apel Bucuresti a decis luni, 27 ianuarie 2020, achitarea definitiva a lui Nelu Iordache, mentinand solutia similara dispusa la fond, in 2017, de Tribunalul Bucuresti. Demonizat ani de zile public si linsat de aparatul de propaganda al DNA, cunoscutul om de afaceri a fost achitat pentru ambele acuzatii, singura diferenta fiind ca in cazul uneia dintre acestea Curtea de Apel Bucuresti a dispus schimbarea temeiului, scrie Lumea Justiției.

Astfel, CAB a pastrat achitarea lui Nelu Iordache pentru instigare la abuz in serviciu in baza art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala –“fapta nu este prevazuta de legea penala”In schimb, pentru pretinsa fapta de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, instanta a dat achitare in temeiul art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penala – “fapta nu exista”, dupa ce la fond pentru aceasta acuzatie Tribunalul Bucuresti hotarase achitarea in baza art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala – “fapta nu este prevazuta de legea penala”.

Dezastrul este insa mult mai mare pentru DNA. Pe langa achitarea lui Nelu Iordache, in acelasi dosar Transalpina, Curtea de Apel Bucuresti a mentinut achitarile dispuse de Tribunalul Bucuresti si fata de alti noua inculpati, printre care si compania Romstrade, la fel schimband unele temeiuri de achitare, inclusiv prin stabilirea interventiei prescriptiei speciale.

In final precizam ca rechizitoriul in acest dosar a fost semnat de procurorul DNA Vasile Ionita si confirmat de seful Sectiei a II-a DNA de la acea vreme Claudiu Dumitrescu, cel care de curand s-a inscris in concurs pentru obtinerea unui nou mandat la aceeasi sectie.