Circa un milion de turci s-au strâns duminică la Istanbul, la apelul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, pentru a denunţa tentativa de lovitură de stat – o dovadă de putere în faţa criticilor occidentale faţă de măsurile de represiune de după puci, relatează Reuters.

‘Marșul democrației și martirilor’, care are loc în districtul Yenikapi de pe coasta Mării Marmara, în partea europeană a Istanbulului, reprezintă punctul culminant al ultimelor trei săptămâni, marcate de numeroase demonstrații ale susținătorilor lui Erdogan, mulți învăluiți în drapelul național, în piețe din mai multe orașe din țară.

În mulțime se puteau vedea bannere pe care era scris ‘Erdogan, ești un dar de la Dumnezeu’ sau ‘Cere-ne să murim și o vom face’. Este pentru prima dată în ultimele decenii când principalele partide de opoziție se alătură unui marș de susținere a guvernului în această țară de aproape 80 de milioane de locuitori.

Erdogan a ajuns la rândul său la demonstrație, cu elicopterul prezidențial, așa cum au transmis televiziunile.

Președintele a promis în mai multe rânduri că va scăpa Turcia de rețeaua clericului Fethullah Gulen, exilat în SUA și ai cărui susținători din cadrul forțelor de ordine, din sistemul de justiție și din administrație sunt acuzați de organizarea tentativei de puci pentru a prelua puterea.

Predicatorul a fost un aliat al lui Erdogan în primii ani după alegerea partidului AKP în 2002. El a respins orice acuzație și a denunțat tentativa de lovitură de stat, care a venit într-un moment crucial pentru Turcia, stat de frontieră al NATO și care se confruntă cu atacuri ale militanților islamiști veniți din Siria și cu insurgența rebelilor kurzi.

Zeci de mii de persoane au fost suspendate din funcții, închise sau puse sub anchetă după lovitura de stat eșuată, printre care militari, polițiști, judecători, jurnaliști, medici și funcționari publici, ceea ce a stârnit îngrijorare printre aliații occidentali că Erdogan se folosește de acest eveniment pentru a-și consolida puterea.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?