spot_img
26.5 C
București
miercuri, august 17, 2022
AcasăAnalizeUn jurnalist australian dă detalii explozive din scandalul Djokovici

Un jurnalist australian dă detalii explozive din scandalul Djokovici

-

Jurnalistul Paul Sakkal, care lucrează pentru ziarul „The Age“ din Melbourne, a participat la un podcast în care informaţiile sale despre scandalul Djokovici au fost preluate de reputatul ziarist, Ben Rothenberg, de la „The New York Times“.

- Reclama -

CE A SPUS SAKKAL:

*Într-o primă fază, când a fost întrebat despre sosirea lui Djokovici în Australia, prim-ministrul Scott Morrison a spus că, dacă Nole are scutire medicală, atunci va intra în Australia, ca orice alt om care deţine un asemenea document. Ulterior însă, Morrison şi-a schimbat radical discursul, când a văzut furtuna stârnită de postarea lui Nole pe Instagram, din care reieşea că a pornit spre Melbourne.

S-au format două comisii, pentru a analiza cererile jucătorilor nevaccinaţi care voiau să joace la Australian Open, pe baza unor scutiri medicale. O comisie a fost din partea Tennis Australia (n.r. – federaţia de tenis), formată de imunologi şi epidemiologi. Iar cealaltă comisie medicală a fost formată de Statul Victoria, din care făceau parte alţi experţi. Dosarele primite de aceste comisii (n.r. – 26 în total) nu conţineau numele solicitantului şi nici ţara lui de origine. Practic, experţii din aceste două comisii nu ştiau dacă analizează dosarul de scutire depus de Djokovici sau de alt jucător. Aceste două comisii au aprobat, în unanimitate, dosarul lui Djokovici pentru scutire medicală de la vaccinare. 

Acum, apare o întrebare: de ce, în ultimele două săptămâni, au fost lăsaţi în Australia doi jucători nevaccinaţi, folosindu-se de o scutire identică, exact ca cea primită de Djokovici? Adică, o scutire pe baza unei treceri prin boală, în ultimele 6 luni. Mai ales că Guvernul Federal a spus, clar, că trecerea prin boală nu poate fi motiv pentru acordarea unei scutiri medicale. Aşadar, de ce două comisii medicale din Statul Victoria au analizat dosarele, fără a ţine cont de regula stabilită de Guvernul Federal? Regulă care, ulterior, a fost aplicată în cazul lui Djokovici de Poliţia de Frontieră. Exact asta încercăm să stabilim acum. De ce recomandările Guvernului Federal n-au ajuns sau n-au fost luate în considerare de statul Victoria?

Ceea ce e evident e că, la aeroport, documentele prezentate de Djokovici au fost luate la puricat şi verificate la sânge. Mult mai riguros comparativ cu alte cazuri similare. Întrebarea e dacă acest tratament diferit s-a aplicat la cererea prim-ministrului Scott Morrison sau la cererea biroului său? E de aflat dacă s-a dorit ca Djokovici să fie un exemplu, să se facă un caz din situaţia lui. E de văzut dacă s-a dorit blocarea lui Djokovici, la aeroport, pentru că Guvernul n-a vrut ca un sportiv bogat, antivaccinist, un pic nepopular în Australia, să aibă posibilitatea de a intra în ţară, folosindu-se de o scutire prin care să fenteze regulile. E clar că politicul a influenţat această poveste. Biroul prim-ministrului a fost implicat, în acest caz pe care l-a urmărit cu mare atenţie. Eu nu zic că ei au luat decizia finală, dar au avut un cuvânt de spus.   

Neoficial, Federaţia Australiană de Tenis fierbe! Ei sunt convinşi că Guvernul condus de Scott Morrison a vrut să facă un caz, un exemplu din Djokovici, din motive politice. Dacă e aşa sau nu, vom afla în următoarele zile. Dar, categoric, asta e părerea oficialilor federaţiei de tenis.

Acum, mai e o problemă cu Djokovici, dincolo de statutul său de sportiv nevaccinat. El n-a fost niciodată iubit în Australia. Nu mai departe de anul trecut, a fost fluierat în timpul meciurilor sale de la Australian Open. Oraşul Melbourne iubeşte tenisul, iar Federer şi Nadal sunt consideraţi doi îngeri care vin aici, în luna ianuarie, şi ne onorează cu prezenţa lor. Ei bine, Djokovici n-a avut niciodată acest statut în ochii fanilor. Din cauza limbajului său, comportamentului său dur, Djokovici e un pic mai greu de iubit, ca să spunem aşa. Aşadar, vorbim despre un jucător nepopular în Australia. Iar când s-a aflat că a primit scutire medicală, în condiţiile în care vorbim despre un sportiv sănătos tun, care, aparent, nu îndeplinea niciun criteriu medical pentru aşa ceva, toată lumea a fost convinsă că Nole a beneficiat de o şmecherie. Că scutirea e o vrăjeală.   

Guvernul Federal a sesizat valul ăsta de furie. Atenţie: Guvernul Federal stă destul de prost, în aceste momente. E sub o presiune imensă, pentru că nu sunt suficiente teste rapide disponibile, e un haos total la centrele de testare, unde oamenii aşteaptă 6-7 ore pentru a afla dacă au COVID sau nu. Cozile sunt uriaşe. Numărul îmbolnăvirilor a început să crească şi, practic, vorbim despre primul val pentru că, până acum, Australia a reuşit să oprească răspândirea virusului. Din cauza acestui haos, prim-ministrul Morrison e într-o poziţie vulnerabilă. Având în vedere aceste detalii, impresia generală e că Guvernul Federal, văzând valul de furie de după postarea lui Djokovici despre iminenta lui sosire în Australia, a analizat situaţia şi a ajuns la concluzia că decizia înţeleaptă ar fi oprirea lui Nole la aeroport. 

Guvernul Federal a ajuns la concluzia că blocarea lui Djokovici la aeroport va domina ştirile, în următoarele zile, şi îl va transforma pe prim-ministrul Scott Morrison într-un erou, care a oprit intrarea în ţară a unei persoane nepopulare. Şi încă ceva ce oamenii din afara Australiei nu ştiu: blocându-l pe Djokovici, Guvernul Federal, condus de prim-ministrul Scott Morrison, a dat o lovitură grea Statului Victoria. Pentru că oficialii de aici sunt adversarii politici ai lui Morrison. Şi au fost puşi într-o lumină nefavorabilă, în tot acest scandal. Aşa că Morrison a dat o lovitură dublă.  

Ceea ce eu nu pot să înţeleg, în această poveste, e de ce Djokovici, în momentul în care şi-a depus cererea pentru viză, n-a avut parte de un control riguros al documentelor din partea Guvernului Federal?! Pentru că se ştia că are viziuni antivacciniste, că e un om sănătos şi că e dubios că a primit scutire de la vaccinare. Dacă lucrezi pentru Guvernul Federal şi primeşti o cerere dubioasă pentru viză, nu e logic să verifici cu atenţie documentele, în loc să aştepţi ca persoana respectivă să sosească în Australia pentru a-i verifia actele, în mod riguros? Nu era logic ca documentele medicale să fie verificate de Guvernul Federal, cât timp Djokovici era la el acasă, în Serbia?

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...