spot_img
32.8 C
București
miercuri, august 17, 2022
AcasăAnalizeUn general SPP implicat în afacerea Țigareta bâzâie în afaceri: DIICOT și...

Un general SPP implicat în afacerea Țigareta bâzâie în afaceri: DIICOT și sponsorul de la CFR

-

Una dintre firmele cu care compania DD Chim, care încearcă să preia contractul de dezinsecție/deratizare pentru Cluj Napoca, este societatea AllChim, controlată de fostul colonel SPP Mihai Sucată. El a fost implicat în Dosarul Țigareta II și a fost demis din SPP., scrie Gazeta de Cluj.

- Reclama -

Contractul de dezinsecție/deratizare licitat de Primăria Cluj Napoca este unul dintre cele mai atractive din România. Valoarea lui este de peste 15 milioane de euro. Din cauza unor nereguli la caietul de sarcini, licitația se află în stand-by. Contractul respectiv este vizat și de societatea DD Chim din Deva. Această societate a participat la alte licitații în asociere cu firmele AllChim și Apolimantiki AE, înregistrată în Grecia. 

Allchim Co SA este controlată de generalul de brigadă cu două stele Mihai Florin Şucată, fost SPP-ist şi fost şef al Corpului de Control al Serviciului de Protecţie şi Pază, până când a fost dat afară din instituţie, pentru implicarea sa în scandalul “Ţigareta II”. Compania Allchim a mai participat, împreună cu grecii de la Apolimantiki AE, la un contract încheiat cu Metrorex SA, având, ca obiect, serviciile de deratizare.

În 1997, Sucată a fost dat afară din SPP pentru implicare în „Tigareta II“. În 2000, a fost readus în Serviciul de Protecție și Pază de către Ion Iliescu. În 2002, Sucata a devenit general cu o stea. În 2005, a fost făcut general cu două stele și scos la pensie de către Băsescu. În 2006, afacerile lui au devenit obiect de studiu pentru procurori. Și tot în 2006, generalul Sucata a fost angajat la Cameră Deputaților de către Viorel Hrebenciuc, deputat PSD și președinte al Comisiei de Afaceri Europene a Parlamentului României.  

Firma lui Sucată are încheiate contracte cu DIICOT, mai multe administrații locale din sudul țării, cu CFR SA, etc. În perioada 2007- 2018, firma a încheiat 107 contracte cu statul, din care numai 11 au fost primite în urma unor licitaţii. 

Interesant este faptul că Traian Preoteasa, fost director la CFR SA este unul dintre sponsorii lui Sucată și a firmei AllChim. Potrivit declarației de avere a lui Preoteasa, care acum ocupă funcția de consilier în cadrul CFR SA, el a acordat împrumuturi de peste 100.000 de euro, în nume personal, firmei AllChim și lui Sucată.

Firma DD Chim are problemele cu inspectorii Curții de Conturi care au publicat un raport potrivit căruia, în urma contractelor pe care DD Chim le-a încheiat cu Primăria Deva pentru serviciul de dezinsecție, s-a descoperit un prejudiciu de 2,5 milioane lei. Pentru două contracte de deratizare, care s-au derulat pe parcursul a câte patru luni fiecare, fosta administrație locală din Deva s-a angajat, în anul 2016 și 2017, să plătească mult peste suma care ar fi fost plătită în patru ani, pentru același serviciu.

Patronul DD Chim, Veres Csaba face parte din cercul de cunoscuți ai deputatului PSD de Hunedoara, Ilie Toma, și al generalului SPP Florin Sucată, cu care s-a asociat.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...