spot_img
1.8 C
București
vineri, decembrie 8, 2023
AcasăAnalizeUn fost comandant al forţelor proruse din estul Ucrainei îl suspectează pe Serghei...

Un fost comandant al forţelor proruse din estul Ucrainei îl suspectează pe Serghei Şoigu de trădare

-

Un fost comandant al forţelor proruse din estul Ucrainei l-a acuzat vineri pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, de „neglijenţă criminală” în campania militară rusă bâlbâită din Ucraina, relatează Reuters și Agerpres.

„Îl acuz direct pe Serghei Şoigu de, cel puţin, neglijenţă criminală”, a declarat Igor Ghirkin într-un interviu video postat pe canalul său de Telegram. „Nu am cum să-l acuz de trădare, dar l-aş suspecta de asta”, a spus el.

Kremlinul nu a răspuns pentru moment la o cerere de comentariu a Reuters cu privire la această răbufnire a lui Ghirkin, unul dintre cele mai puternice atacuri publice de până în prezent la adresa conducerii militare a Rusiei venite din partea unui „uliu” proeminent, care insistă asupra intensificării campaniei în Ucraina.

În pofida eşecurilor repetate ale trupelor ruse şi a pierderilor grele de militari, echipamente şi tehnică în cursul invaziei din Ucraina, care a intrat vineri în cea de-a 79-a zi, preşedintele rus Vladimir Putin nu a dat semne că s-ar distanţa de Şoigu. Ministrul rus al apărării a jucat un rol foarte vizibil la parada de luni din Piaţa Roşie, cu ocazia celei de-a 77-a aniversări a victoriei împotriva Germaniei naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ghirkin, cunoscut şi sub pseudonimul „Strelkov” (‘trăgător’, în limba rusă), a fost acuzat de crimă de către procurorii olandezi pentru presupusul său rol în doborârea avionului Malaysian Airlines (zborul MH17) deasupra Ucrainei în 2014.

El a devenit un critic făţiş al modului în care Rusia desfăşoară războiul în Ucraina în ultimele săptămâni, spunând că, fără o nouă strategie şi forţe suplimentare de luptă, Moscova ar putea pierde.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img