spot_img
21.8 C
București
luni, iulie 22, 2024
AcasăAnalizeUn comisar european prins în avionul unui apropiat al Kremlinului

Un comisar european prins în avionul unui apropiat al Kremlinului

-

Comisia Europeană și-a afirmat joi susținerea pentru comisarul Gunther Oettinger, după ce acesta a fost criticat pentru o călătorie efectuată cu avionul privat al unui om de afaceri german considerat ca fiind un apropiat al Kremlinului, executivul comunitar estimând că în acest caz nu poate fi vorba despre un ‘conflict de interese’, relatează agențiile AFP și DPA.

- Reclama -

Reacția executivului comunitar survine după publicarea în presă a unui articol ce dezvăluie că, pe data de 18 mai, comisarul european pentru economie și societatea digitală, germanul Guenther Oettinger, și omul de afaceri Klaus Mangold — de asemenea german, dar care este și consul onorific al Rusiei — au călătorit împreună la Budapesta cu avionul privat al celui din urmă.

- Advertisement -

Potrivit declarațiilor oferite atât de acest comisar cât și de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, scopul deplasării la Budapesta a fost participarea la o conferință, iar cum programul curselor aeriene nu i-ar fi permis să ajungă la timp la întâlnirea cu premierul ungar Viktor Orban, Oettinger a acceptat propunerea lui Mangold de a călători împreună cu avionul privat al acestuia.

Conform regulilor Comisiei Europene, oficialii acestei instituții nu pot primi cadouri a căror valoare este mai mare de 150 de euro, costul acelui zbor fiind cu mult peste o asemenea sumă. Dar în acest caz ‘nu vorbim despre un cadou’ și nici despre ‘un conflict de interese’, pentru că astfel de lucruri ‘se întâmplă frecvent’, a indicat purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas.

- Advertisement -

‘Vorbim despre un mijloc de transport (…) Este acest lucru acceptabil ? Eu zic că da’, a continuat el, precizând totodată că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este de partea lui Oettinger în acest caz.

În ceea ce privește ‘relația dintre guvernul ungar și proprietarul avionului, nu sunt în măsură să vă ajut’, a răspuns mai departe purtătorul de cuvânt comunitar.

Cât despre Klaus Mangold, conform declarațiilor date agenției DPA de către doi eurodeputați din grupul Verzilor, acesta a deținut un post de conducere în compania Daimler, iar în prezent conduce o companie germană de consultanță și este un intermediar important între mediul de afaceri german și politicieni ruși.

Comisarul Oettinger a mai ieșit în evidență și la sfârșitul lunii trecute, când a susținut un discurs în care a criticat ‘impunerea’ căsătoriilor între homosexuali și a vorbit despre chinezi cu ochii ‘oblici’. Acuzat de rasism în urma acestor afirmații, el și-a cerut scuze.

În urma demisiei bulgăroaicei Kristalina Gheorghieva, Gunther Oettinger va prelua postul de comisar european pentru buget.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img