spot_img
0.9 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăAnalizeUn cetățean de origine română în fața justiției germane pentru crime într-un...

Un cetățean de origine română în fața justiției germane pentru crime într-un lagăr de concentare nazist din Polonia

-

Un bărbat de 94 de ani de origine română, judecat în vestul Germaniei pentru complicitate la uciderea în masă a unor deţinuţi dintr-un lagăr de concentrare nazist din Polonia, a făcut prima declaraţie în instanţă în legătură cu acuzaţiile împotriva sa, spunând că, de teamă, nu a reuşit să se opună ordinelor naziste, relatează dpa conform Agerpres.

Inculpatul avea 18 ani când era gardian la lagărul de concentrare nazist Stutthof, localizat în oraşul polonez Gdansk, între iunie 1942 şi septembrie 1944. Cazul este judecat pe baza legislaţiei privind tinerii deoarece inculpatul nu avea încă 21 de ani la momentul când ar fi comis faptele.

Avocatul inculpatului a citit marţi declaraţia bărbatului la tribunalul districtual din Münster. În textul declaraţiei, inculpatul nu respinge atrocităţile pe care le-ar fi comis în lagăr şi spune că ştia de condiţiile groaznice în care erau ţinuţi prizonierii.

Totuşi, în calitate de gardian în vârstă de 18 ani la acel moment, el a spus că nu avea cunoştinţă de crimele în masă sistematice care erau comise în interiorul lagărului. În declaraţia sa, el nu le-a cerut iertare victimelor sau supravieţuitorilor persecuţiei naziste.

Procurorii spun că bărbatul, originar din oraşul Borken din vestul Germaniei şi al cărui nume nu a fost făcut public din cauza legilor stricte privind confidenţialitatea, a facilitat uciderea câtorva sute de prizonieri în lagăr între 1942 şi 1944.

Conform mărturiei sale, bărbatul, cetăţean german de origine română, a fost iniţial declarat ca inapt pentru a merge pe front. Apoi el a primit ordine de a servi în organizaţia paramilitară Schutzstaffel (SS) a lui Adolf Hitler.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img