spot_img
-1.5 C
București
marți, februarie 7, 2023
AcasăAnalizeUn celebru psihiatru belgian, dezvăluiri după atentatele de la Bruxelles

Un celebru psihiatru belgian, dezvăluiri după atentatele de la Bruxelles

-

O veste deloc plăcută în ziarul La Libre Belgique: atentatele de la Bruxelles ar putea să-i fascineze pe și mai mulți tineri europeni, deja radicalizați sau în curs de radicalizare, transmite Radio France Internationale. Despre ce este vorba?

- Reclama -

Psihiatrul Philippe van Meerbeeck, profesor emerit la Facultatea de Medicină a Universității Catolice din Leuven, este interesat de psihologia atentatorilor sinucigași dar și de fascinația pe care aceștia o exercită asupra celor neconvertiți. Această fascinație, spune el, va crește și mai mult în urma atacurilor din Zaventem și de la metrou.

Tinerii convertiți la islam sunt puternic legați de legea talionului, „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”, prin aceea că mâna hoțului trebuie retezată. Martirii trebuie răzbunați fiindcă este de nesuportat pentru islamiști să vadă modul în care a fost reținut Salah. Am avut un week-end euforic, în care Belgia parcă și-a revenit la viață după ce fusese arătată cu degetul. De unde și această ură și dorință de răzbunare. Mass media ar trebui să ajute oamenii să înțeleagă mai bine fondul problemei. În toate comentariile care au urmat atacurilor din 13 noiembrie, de la Paris, am văzut prea puține analize ale revendicărilor sinucigașilor. De ce pregătesc ei Apocalipsa? Ce este în spatele răzbunării Daech față de Occident? Nimic nu este la voia întâmplării. Mass-media are datoria de a furniza o analiză intelectuală pentru a înțelege ideile care stau la baza unor termeni ca „apocalipsa” sau „lupta împotriva necredincioșilor.” Pentru că acum mii de tineri vor naviga pe rețelele de socializare și se vor identifica cu colegii lor care pun Europa la pământ. Trebuie să fim foarte atenți la acest lucru. De fapt, creierul nu este Salah Abdeslam. Sunt universitarii convertiți,  „albii cu ochi albaștri” foarte încrezători în abordarea lor, dornici de a restabili marele Califat și Sharia, de a duce lumea înapoi în Evul Mediu musulman. Și numeroși adolescenți sunt fascinați de asta. Cum poate fi oprit acest proces? Este foarte complicat. Scriu o nouă carte despre acest subiect, dar munca este imensă. Trebuie însă să-i ajutăm pe tineri să nu se lase manipulați.

 

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img