spot_img
-1.1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăExterneUn al doilea "Stonehenge", descoperit de arheologii britanici

Un al doilea „Stonehenge”, descoperit de arheologii britanici

-

O arenă neolitică gigantică a fost descoperită în apropiere de complexul arheologic Stonehenge. Anunţul a fost făcut de arheologii britanici, care au folosit cele mai moderne tehnici de cartografiere a subsolului, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

Noul complex arheologic ar putea fi cel mai mare monument neolitic construit vreodată în Marea Britanie şi chiar în Europa.

- Advertisement -

Cu ajutorul unui radar performant, savanţii au descoperit 90 de pietre (30 intacte şi fragmente din alte 60) îngropate la o adâncime de un metru, la doar câţiva kilometri de situl arheologic Stonehenge. Unele dintre pietre au o înălţime de 4,5 metri.

Vastul monument neolitic ce ar fi servit drept arenă ritualică datează din urmă cu aproximativ 4.500 de ani.

- Advertisement -

Potrivit arheologilor, această arenă a fost construită în forma literei C, pe marginea unei văi uscate, cu vedere spre un râu.

Recente săpături arheologice au demonstrat existenţa unui sat în care ar fi locuit constructorii monumentului Stonehenge. Noua descoperire sugerează că aceştia nu doar că au locuit acolo, ci şi că pietrele pe care le-ar fi folosit proveneau din acel loc. Experţii spun că vor fi necesare săpături pentru a obţine mai multe informaţii privind cronologia acestor diferite monumente.

Stonehenge este unul dintre cele mai cunoscute şi misterioase ansambluri megalitice din lume.

Complexul neolitic a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Potrivit experţilor, a fost construit între anii 3.000 î.e.n. şi 1.600 î.e.n.

Modul în care au fost transportate bucăţile uriaşe de piatră, aşezate şi aliniate în funcţie de mişcările Soarelui rămâne un mister.

Ipotezele avansate de diverşi cercetători, mai mult sau mai puţin inspiraţi au variat de-a lungul timpului, unii spunând chiar că Stonehenge a fost construit de extratereştri.

Introdus în Patrimoniul UNESCO în 1982, situl atrage peste un milion de vizitatori în fiecare an.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img