spot_img
10.3 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăExterneUK va grația pe cei condamnați pentru acte homosexuale: Celebrul Alan Turing...

UK va grația pe cei condamnați pentru acte homosexuale: Celebrul Alan Turing si Enigma nazistă

-

Bărbații homosexuali și bisexuali condamnați în trecut în Anglia și Țara Galilor pentru delicte acum dezincriminate vor beneficia de o grațiere automată a anunțat guvernul britanic. Grațierile vor fi aplicabile atât celor decedați cât și celor aflați încă în viață, transmite RFI.

Măsura urmează să fie legiferată ca urmare a acceptării de către guvern a unui amendament propus de Lordul Liberal Democrat Sharkey la dezbaterea proiectului legii poliției și infracționalității din Camera Lorzilor.

- Advertisement -

Amendamentul a fost numit „Legea Turing” după celebrul matematician de geniu Alan Turing, grațiat de Regina Elisabeta a II-a în 2013, la 59 de ani după moartea sa.

Turing, care a jucat un rol esențial în timpul celui de-al doilea război mondial în decriptarea cifrului militar german de pe mașinile Enigma, a fost condamnat în 1952 pentru atentat la pudoare cu un alt bărbat și s-a sinucis în 1954 luând cianură de potasiu.

- Advertisement -

Actele sexuale liber consimțite între adulți de același sex au fost dezincriminate în 1967 în Anglia și Țara Galilor, însă abia în 1980 în Scoția și în 1982 în Irlanda de Nord.

După grațierea lui Turing în 2013 a fost inițiată o petiție semnată de circa 640000 de persoane, printre care și actorul Benedict Cumberbatch care a jucat roul lui Turing în filmul The Imitation Game, prin care se cerea grațierea tuturor celor condamnați de astfel de acte.

De o astfel de grațiere ar putea beneficia și scriitorul Oscar Wilde, condamnat în 1895 de atentat la pudoare.

Scuze, nu grațiere

Lordul Sharkey a estimat că din 65000 de persoane condamnate pentru acte de natură homosexuale circa 15000 mai sunt încă în viață, dar unul dintre ei, George Montague, condamnat în 1974 de atentat la pudoare cu un alt bărbat, spune că nu are nevoie de grațiere.

Să accepți grațierea înseamnă să accepți că ai fost vinovat. N-am fost vinovat de nimic. Am fost vinovat doar că am fost în locul nepotrivit la momentul nepotrivit„, a declarat Montague la BBC.

Consider că a fost o greșeală ca Alan Turing – unul dintre eroii vieții mele – să fie grațiat. De ce s-a făcut vinovat? A fost vinovat de aelași lucru de ce mi-au zis mie că am fost vinovat – că m-am născut capabil să mă îndrăgostesc doar de un alt bărbat. Dacă mi se cer scuze, nu mai nevoie de grațiere„, a mai spus Montague.

În paralel a fost introdusă în Camera Comunelor o propunere legislativă prin care se introduce grațierea tuturor actelor de natură homosexuală de către deputatul Partidului Naționalist Scoțian, John Nicolson.

Guvernul nu susține însă această propunere, spunând că unele dintre aceste acte sunt încă ilegale, dar organizația care apără drepturile homosexualilor, Stonewall, susține că textul exclude în mod explicit de la grațiere persoanele condamnate pentru delicte rămase în lege, cum ar fi relații sexuale cu o persoană sub 16 ani.

Parlamentul britanic a legiferat în 2013 căsătoria dintre persoane de același sex pentru Anglia și Țara Galilor, fiind urmat și de Parlamentul Scoției în 2014, Irlanda de Nord fiind singura provincie a Regatului Unit care nu a legiferat în această privință.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img