8 C
București
luni, noiembrie 29, 2021
AcasăAnalizeUK nu intenţionează să "dea deoparte" investiţiile chineze/Premierul Johnson: China ocupă o...

UK nu intenţionează să „dea deoparte” investiţiile chineze/Premierul Johnson: China ocupă o parte uriaşă a vieţii noastre economice, iar aceasta pentru mult timp

-

Prim-ministrul britanic Boris Johnson nu intenţionează să ‘dea deoparte’ investiţiile chineze în Regatul Unit, dar ţara sa nu trebuie nici să fie ‘naivă’ în ce priveşte chestiuni precum reţeaua 5G sau energia nucleară, transmite AFP, citând un interviu acordat de şeful guvernului de la Londra pentru Bloomberg News relatează Agerpres.

‘Guvernul britanic nu va da deoparte’ orice investiţie chineză, dar ‘aceasta nu înseamnă că ar trebui să fim naivi’ în ce priveşte infrastructurile esenţiale ale ţării’, a declarat Boris Johnson luni seară, cu o zi înaintea deschiderii unui summit pe tema investiţiilor internaţionale în Marea Britanie.

Aceasta anunţase în iulie 2020 excluderea oricăror echipamente ale gigantului chinez Huawei din reţeaua sa G5, invocând un risc pentru securitatea ţării, iar influenţa Chinei în afacerile economice britanice este denunţată cu regularitate de către deputaţi conservatori.

În plus, Londra ar fi pe punctul de a exclude corporaţia chineză de stat CGN din proiectul centralei nucleare Sizewell şi, conform presei britanice, ar căuta mijloacele de a împiedica un grup chinez de stat să participe la noi proiecte similare în ţară.

Între Londra şi Beijing nu lipsesc punctele de fricţiune, în ce priveşte sancţiunile luate de China în martie împotriva mai multor deputaţi britanici în legătură cu problema drepturilor minorităţii uigure, sau noua alianţă AUKUS între Marea Britanie, SUA şi Australia.

Chestiunile legate de energia nucleară şi de tehnologia 5G ‘sunt toate preocupări legitime, pentru tot guvernul’, a afirmat Boris Johnson pentru Bloomberg. Însă ‘nu sunt sinofob, foarte departe de aşa ceva. China este o mare ţară, o mare civilizaţie’, a adăugat el.

‘În pofida tuturor acestor dificultăţi, a discuţiilor dificile despre Dalai Lama sau Hong Kong sau uiguri – în care rămânem fidel principiilor noastre -, comerţul cu China a continuat să se dezvolte’, a mai spus premierul britanic. ‘China ocupă o parte uriaşă a vieţii noastre economice, iar aceasta pentru mult timp’, a afirmat el.

- Advertisment -
[td_block_1 custom_title="Must Read" limit="4" f_header_font_transform="uppercase" ajax_pagination="next_prev" category_id="" sort="" category_ids="10,9" offset="2"]