UK dă lucrătorilor pe cont propriu 80% din venit, plafonat la 2500 lire sterline lunar

0
160

Guvernul britanic a anunțat un pachet de sprjin financiar pentru lucrătorii pe cont propriu, afectați de impactul economic al epidemiei de Coronavirus (COVID-19). Ajutorul este acordat pe trei luni și acoperă 80% din venit, plafonat la 2500 de lire lunar, transmite RFI:

RELATAREA RADIO FRANCE INTERNATIONALE:

Schema de sprijin a lucrătorilor pe cont propriu a fost anunțată de ministrul finanțelor (cancelar) Rishi Sunak și se referă la „self-employed” – lucrători pe cont propriu (independenți) sau membri ai unui parteneriat.

Această schemă permite solicitarea unei subvenții impozabile în valoare de 80% din profiturile de tranzacționare până la un maxim de £2500 lunar pentru următoarele trei luni. Această perioadă poate fi extinsă la nevoie.

Subvenția poate fi solicitată în următoarele condiții dacă solicitantul:

  • a depus declarația impozitului pe venit pentru anul fiscal 2018-19;
  • a activat în anul fiscal 2019-20;
  • a activat atunci când a făcut solicitare sau ar fi activat dacă nu ar fi fost COVID-19;
  • intenționează să continue să activeze în anul fiscal 2020-21;
  • a pierdut profituri comerciale / parteneriate din cauza COVID-19

Profiturile de tranzacționare independente trebuie să fie, de asemenea, mai mici de £50000 anual și mai mult de jumătate din venitul lucrătorului trebie să provină din activități independente.

Cei care nu au depus declarația impozitului pe venit pentru anul fiscal 2018-19, trebuie să facă acest lucru până la 23 aprilie 2020. În Marea Britanie sfârșitul anului fiscal este pe 5 aprilie. 

Cinci milioane de independenți

Se estimează că până la 3,8 milioane din cei circa cinci milioane de lucrători pe cont propriu din Regatul Unit ar putea beneficia de subvenții potrivit acestei scheme. 

Rishi Sunak

Ministrul finanțelor Rishi Sunak a anunțat măsuri de sprijin pentru toți lucrătorii afectați de impactul economic al CoronavirusImage source: Pippa Fowles/Downing St/PA

Banii, datorați retroactiv începând cu luna martie, vor ajunge direct în conturile bancare ale lucrătorilor, dar nu înainte de luna iunie.

Subvențiile vor fi impozabile și vor trebui mnționate în declarațiile fiscale până în ianuarie 2022.

Deși schema nu este perfectă, guvernul a făcut un pas mare astăzi” a declarat într-un comunicat Federația Firmelor Mici care îi reprezintă și pe lucrătorii pe cont propriu, referindu-se la subvențiile acordate. 

Potrivit celor mai recente date publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS) în februarie 2020 în numărul lucrătorilor pe cont propriu în Regatul Unit a ajuns la sfârșitul 2019 la 5,03 milioane, adică 15,3% din populația activă.

Printre aceștia se numără și cetățeni români, care lucrează mai ales în sectorul construcții, hotelier și restaurante. 

Ajutorul pentru lucrătorii pe cont propriu survine la o săptămână după ce cancelarul Sunak anunțase subvenții similare pentru lucrătorii angajați, afectați de impactul economic al Coronavirus.