spot_img
20.7 C
București
sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăEconomieUE vrea să scape de dependența de dolarul american

UE vrea să scape de dependența de dolarul american

-

Uniunea Europeană se pregătește să scape de dependenţa de dolarul american, iar planurile concrete vor fi dezvăluite cât de curând: chiar în preziua depunerii jurământului de către noul președinte american, Joe Biden, transmite RFI.

- Reclama -

Potrivit unui articol publicat sâmbătă de jurnaliștii de la Financial Times, care au văzut un proiect de document elaborat de Comisia Europeană, Bruxelles este conștient de vulnerabilităţile faţă de sancţiunile şi riscurile financiare provenite din Statele Unite.

Printre măsurile concrete prevăzute în documentul citat de FT se numără revizuirea legislaţiei europene cu privire la indicatorii de referinţă în sectorul financiar, pentru a încuraja ca aceştia să fie denominaţi în euro.

De asemenea, Bruxelles-ul vrea să găsească alternative energetice la petrolul brut, pentru care contractele de referinţă, Brent şi WTI, sunt legate de dolarul american. De asemenea, sunt menţionate gazele naturale, precum şi hidrogenul, drept pieţele în care rolul monedei euro ar trebui să fie întărit.

Potrivit Bloomberg, care afirmă, de asemenea, că a văzut proiectul , Uniunea Europeană se pregătește să-și reducă dependența și față de infrastructura pieței financiare din Marea Britanie după Brexit

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img