spot_img
21 C
București
duminică, iunie 4, 2023
AcasămediuUE: Ungaria nu va fi printre beneficiarii mecanismului de repartizare a refugiaților

UE: Ungaria nu va fi printre beneficiarii mecanismului de repartizare a refugiaților

-

Ungaria va fi exclusă de pe lista statelor ‘beneficiare’ de pe urma repartizării a 120.000 de refugiați în Uniunea Europeană, subiect în legătură cu care luni continuă negocieri dificile între statele membre, a indicat o sursă din cadrul președinției luxemburgheze a Consiliului Uniunii Europene, citată de AFP, conform Agerpres.

- Reclama -

De altfel, conform sursei, termenul ‘obligatoriu’, refuzat oficial de mai multe state membre din Est, nu va fi utilizat pentru desemnarea acestui mecanism în textul negociat în vederea reuniunii de marți a miniștrilor de interne din UE.

‘S-a convenit că Ungaria nu va apărea în text ca țară beneficiară ‘a mecanismului de repartizare, a precizat sursa.

Comisia Europeană propusese ca Ungaria să figureze printre beneficiari, la fel ca Italia și Grecia, iar 54.000 de persoane aflate în prezent în Ungaria să fie repartizate între celelalte state UE, alături de 15.600 de solicitanți de azil din Italia și 50.400 din Grecia, pentru a se ajunge la totalul de 120.000 de refugiați ce ar urma să fie repartizați conform cotelor fixate de Comisie.

În condițiile în care Ungaria va fi exclusă dintre țările beneficiare, ‘ea ar urma, în schimb, să participe la solidaritate’, primind refugiați aflați în Italia și Grecia, a adăugat sursa.

Cifra de 120.0000 de refugiați ce vor trebui relocalizați va fi menținută în textul asupra căruia urmează să convină miniștrii de interne marți, la Bruxelles.

‘Problema este de a ști dacă îi atribuim (pe cei 54.000 din Ungaria) direct Italiei sau Greciei, sau dacă instituim rezervă pentru a ne putea adapta mai rapid realității de pe teren’, a explicat sursa.

Acesta a mai estimat că dezbaterea în jurul ‘caracterului obligatoriu’ al mecanismului de repartizare este ‘artificială’.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img