spot_img
32.9 C
București
joi, august 18, 2022
AcasăAnalizeUE și NATO vor "detensionarea" conflictului între Ucraina și Rusia

UE și NATO vor „detensionarea” conflictului între Ucraina și Rusia

-

Uniunea Europeană şi NATO au făcut apel duminică seară la „detensionare” în Marea Azov şi au cerut Moscovei „să restaureze libertatea de trecere” prin strâmtoarea Kerci, relatează AFP.

- Reclama -

„Aşteptăm de la Rusia să restaureze libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci şi facem apel la toate părţile să acţioneze cu maximum de reţinere pentru a se ajunge la o detensionare imediată a situaţiei”, a precizat UE într-un comunicat.

La rândul său, NATO a făcut apel „la reţinere şi la detensionare” prin vocea unei purtătoare de cuvânt.

Forţele navale ucrainene au acuzat duminică Rusia că a capturat trei dintre navele sale, după ce a tras asupra lor, rănind două persoane aflate la bord, în strâmtoarea Kerci, care separă Crimeea de Rusia şi prin care se face accesul în Marea Azov. Ulterior, serviciul rus de securitate FSB a recunoscut că navele sale de frontieră au deschis focul asupra navelor ucrainene şi că au rănit trei marinari ucraineni, dar pretinde că la mijloc ar fi intrarea ilegală în apele sale teritoriale.

Evenimentele din Marea Azov arată la ce poate duce „dispreţul faţă de regulile de bază ale cooperării internaţionale”, estimează UE în comunicatul său, notând că „construcţia podului de la Kerci (de către Rusia) a fost realizată fără consimţământul Ucrainei şi constituie o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale” a acestei ţări.

UE „nu recunoaşte şi nu va recunoaşte anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia”, conchide comunicatul.

NATO afirmă la rândul său că „susţine total suveranitatea Ucrainei şi integritatea sa teritorială, inclusiv drepturile sale de navigare în apele sale teritoriale”.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...