spot_img
23.1 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăArmataUE se opune oricărei "evoluţii militare" în criza din Venezuela

UE se opune oricărei „evoluţii militare” în criza din Venezuela

-

Uniunea Europeană (UE) se opune oricărei „evoluţii militare” în criza din Venezuela, „venind atât din interiorul cât şi din exteriorul ţării”, a declarat marţi în Consiliul de Securitate al ONU şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, transmit AFP și Agerpres.

FILE – In this Oct. 27, 2014 file photo, Venezuela’s President Nicolas Maduro, left, speaks with his Defense Minister Gen. Vladimir Padrino, during the new military chief’s swearing-in ceremony at the Fort Tiuna military base in Caracas, Venezuela. Maduro on July 11, 2016, said he was creating a new government initiative to boost production and guarantee the smooth distribution of food supplies. He says that what is called the Great Mission of Sovereign Supplying will be headed by Padrino, who will coordinate the work of every ministry. (AP Photo/Ariana Cubillos, File)
- Reclama -

Uniunea Europeană a făcut apel şi la sfârşitul lui februarie la „evitarea unei intervenţii militare” în Venezuela, într-o aluzie la ameninţările cu recurgerea la forţă lansate de SUA pentru a-l determina pe preşedintele Nicolas Maduro să renunţe la funcţie.

Marţi, în cadrul unei reuniuni consacrate relaţiilor dintre ONU şi UE, Federica Mogherini a subliniat că Europa se opune şi unei acţiuni militare „venind din interiorul” ţării, într-o aparentă referire la riscul unei preluări a puterii de către armata venezueleană.

„Nicio evoluţie militară, din interiorul ţării ori din exterior, nu este acceptabilă. O soluţie nu poate şi nu trebuie să fie impusă din exterior”, a insistat şefa diplomaţiei UE.

Criza din Venezuela, a explicat Mogherini, are „cauze politice şi instituţionale, nu este vorba de o catastrofă naturală, iar soluţia trebuie să fie una paşnică, politică şi democratică” , a conchis ea.

Confruntarea dintre Maduro şi opozantul venezuelean Juan Guaido continuă de la sfârşitul lui ianuarie cu noi repercusiuni politice, economice şi umanitare şi fără să se întrevadă vreo soluţie, iar conflictul creează puternice divizări şi la ONU, SUA, majoritatea Europei şi mai multe ţări latino-americane susţinându-l pe Guaido, în timp ce Maduro se bucură în continuare de susţinere din partea Rusiei, Chinei, Cubei, Iranului, Coreei de Nord sau Siriei, care denunţă o ingerinţă occidentală în afacerile interne venezuelene.

Washingtonul – prima capitală care l-a recunoscut pe Guaido în fruntea ţării, după ce acesta s-a autoproclamat preşedinte interimar pe fondul gravei crize economice şi umanitare care afectează deja de câţiva ani Venezuela – a anunţat luni retragerea întregului personal diplomatic de pe teritoriul acesteia. În replică, marţi, MAE venezuelean a asigurat că autorităţile de la Caracas le-au ordonat diplomaţilor americani să plece în 72 de ore, întrucât prezenţa lor „reprezintă un risc pentru pacea, unitatea şi stabilitatea ţării”.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...