spot_img
1.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăEconomieAgriculturaUE scoate anticoruptă Bulgaria în plin scandal de trafic de influență pentru...

UE scoate anticoruptă Bulgaria în plin scandal de trafic de influență pentru o companie petrolieră rusească și a firmelor de asigurări occidentale

-

Proteste masive au loc în Bulgaria de câteva zile din cauza unor suspiciuni de trafic de influență la nivel înalt, iar Comisia Europeană, în raportul MCV, spune că Bulgaria poate fi scutită de mecanismul de verificare și cooperare(MCV) unde se află din 2005, ca și România. 

Motivele protestelor din Bulgaria sunt împotriva guvernului care promovează legi în favoarea companiilor din sectorul carburanților și al asigurărilor auto. Proteste și blocaje de drumuri împotrivă prețurilor mari la benzina și motorina, a majorărilor de taxe și de asigurări răspundere civilă au avut loc duminica în 37 de orașe bulgare, spune Radio Europa Liberă.

CITIȚI ȘI: Bruxellesul acoperă amnistia mascată din Bulgaria și vrea să ridice MCV-ul, România pusă la zid

Guvernul de la Sofia este condus de Boiko Borisov, lider al partidului GERB, care face parte din PPE.

Alt motiv de nemulțumire este introducerea variantei bulgarizate a sistemului de asigurări răspundere civilă bonus-malus. 80% din șoferii vor plăti RCA de 2-3 ori mai mare pentru că vor fi luate în calcul nu numai daunele cauzate ci și toate sancțiunile poliției rutiere. Sistemul prevede transferul coeficientului bonus-malus al proprietarului asupra automobilului în caz de vânzare. Sancțiunile ajung până la 400 de procente în timp ce șoferii cei mai dsciplinați vor primi o reducere de numai 25%. În România de pildă, sistemul bonus-malus este de două ori mai generos cu șoferii disciplinați și prevede sancțiuni de două ori mai mici pentru cei nediscipinați. (…) Majoritatea participanților au fost tineri. În câteva locuri au fost scandate cereri de demisie e guvernului Borisov. Nemulțumirea a fost îndreptată în primul rând împotriva lobiștilor în Parlament și în guvern, care încearcă să promoveze legi în favoarea companiilor din sectorul carburanților și al asigurărilor auto.Este vizată în primul rând filiala bulgară a concernului „Lukoil”, proprietara a celei mai mari rafinării din Balcani și a unei rețele de benzinării. Ea este acuzată că menține prețuri mai mari din cele în majoritatea țărilor vecine. În condițiile unor accize minime „Lukoil” realizează practic un profit maxim la sud de Dunăre, scrie agenția Club Z, mai spune postul de radio finanțat de Congresul american.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img