spot_img
26 C
București
joi, mai 26, 2022
AcasăAnalizeUE nervoasă pe Rusia că a lăsat-o fără produse din lemn

UE nervoasă pe Rusia că a lăsat-o fără produse din lemn

-

UE a solicitat vineri consultări cu Rusia în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) cu privire la restricţiile la export impuse de aceasta asupra produselor din lemn, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene citat de Agerpres.

Restricţiile la export constau în creşterea semnificativă a taxelor la export pentru anumite produse din lemn şi într-o reducere drastică a numărului de puncte de trecere a frontierei prin care pot avea loc exporturile de produse din lemn.

Restricţiile impuse de Rusia sunt extrem de dăunătoare pentru industria de prelucrare a lemnului din UE, care se bazează pe exporturile acesteia, şi creează o incertitudine semnificativă pe piaţa mondială a lemnului. Începând cu octombrie 2020, când autorităţile de la Moscova au anunţat aceste măsuri, UE a purtat mai multe discuţii cu Rusia, fără succes. Măsurile au intrat în vigoare în ianuarie 2022.

Mai precis, UE contestă: creşterea taxelor la export pentru anumite produse din lemn şi reducerea numărului de puncte de trecere a frontierei pentru exporturile din Rusia de produse din lemn către UE.

În cadrul OMC, Rusia s-a angajat să aplice taxe la export de maximum 13% sau 15% pentru anumite cantităţi de exporturi. Prin retragerea acestor contingente tarifare, Rusia aplică în prezent taxe la export la un nivel mult mai ridicat, de 80%, şi, prin urmare, nu îşi respectă angajamentele asumate în temeiul legislaţiei OMC, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Rusia a redus numărul de puncte de trecere a frontierei care gestionează exporturile de lemn către UE de la peste 30 la un singur punct (Luttya, în Finlanda). Prin interzicerea utilizării punctelor de trecere a frontierei existente care sunt capabile din punct de vedere tehnic să gestioneze astfel de exporturi, Rusia încalcă un principiu al OMC care interzice astfel de restricţii, apreciază executivul comunitar.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...