UE evită recunoașterea în bloc a lui Guaido

0
22

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a insistat luni că recunoaşterea lui Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei nu este de competenţa UE, ci o decizie care trebuie luată de fiecare stat membru în parte, transmite EFE.

Potrivit unor surse diplomatice ale agenţiilor Reuters şi AFP, Italia a împiedicat luni consensul necesar pentru asumarea unei poziţii comune a Uniunii Europene privind statutul lui Guaido, lider al opoziţiei şi preşedinte al parlamentului de la Caracas. Declaraţia comună, care nu a putut fi adoptată, ar fi arătat clar că decizia în această chestiune este o prerogativă naţională.

După o reuniune a miniştrilor de externe europeni, Mogherini a susţinut în faţa presei că „nu este de competenţa UE să recunoască state sau instituţii ale statelor, ci de competenţa ţărilor membre”. Ea a insistat că există o poziţie comună a UE privind nerecunoaşterea legitimităţii ultimelor alegeri prezidenţiale din Venezuela, în urma cărora preşedintele Nicolas Maduro a obţinut un nou mandat.