spot_img
1.7 C
București
luni, februarie 6, 2023
AcasăExterneUE dă ULTIMATUM până luni Poloniei

UE dă ULTIMATUM până luni Poloniei

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Bartosz Dudek 

- Reclama -

Polonia și UE se contrează. Până luni, Varșovia ar trebui să demonstreze că respectă legea şi statul de drept. Aşa i se cere de la Bruxelles. Guvernul polonez respinge acuzaţiile şi răspunde tăios.

Guvernul polonez are cinci zile la dispoziţie din partea Comisiei Europene pentru a demonstra că reforma foarte controversată care vizează Curtea Constituţională poate fi întoarsă din drum. Comisia aşteaptă ca guvernul de la Varşovia să renunţe măcar la anumite măsuri, gest care ar garanta funcţionarea statului de drept.

Neimpresionate de ultimatum, autorităţile poloneze, prin vocea prim-ministrului Beata Szydlo, au transmis că „nu Polonia are o problemă de reputaţie şi credibilitate, ci Comisia Europeană”. Polonia nu va accepta niciodată ultimatumuri, a mai adăugat şefa guvernului.

În căutarea unei soluţii

Cu toate că atât prim-ministrul cât şi parlamentul polonez sunt foarte combativi este evident că Varșovia trebuie să ia măsuri concrete. În primul rând, ar putea fi învestiţi în funcţie judecătorii aleşi de către guvernul anterior, în 2015, astfel încât Curtea să fie în măsură să acționeze.

În al doilea rând, guvernul ar putea recunoaște hotărârea Curții Constituționale din martie 2016, care a luat o decizie în acest sens. Judecătorii au decis că reforma Curții Constituționale nu este constituțională. Cu toate acestea, guvernul național-conservator refuză să recunoască acest lucru. În opinia guvernului, Curtea ar fi trebuit să ia o decizie în conformitate cu regulile noi, nu cu cele vechi. Însă noile reguli, spun criticii lor, sunt astfel concepute încât paralizează activitatea Curţii Constituţionale.

În cazul în care Varșovia refuză invitația de la Bruxelles şi nu respectă termenul prevăzut, Comisia Europeană va face următorul pas pentru asigurarea statului de drept în Polonia. Mai exact, Comisia va publica poziţia ei şi va prezenta deficiențele identificate anterior. Cotidianul conservator „Rzeczpospolita”, citează părţi din textul confidenţial redactat de Comisie, în care afirmă că în Polonia nu se respectă standardele democratice şi că disputa asupra Curții Constituționale reprezintă o amenințare la adresa statului de drept. Urmarea: drepturile omului nu pot fi respectate în Polonia.

În urma publicării, Varșovia va avea la dispoziţie 14 zile pentru o declarație oficială. În cazul în care aceasta nu este satisfăcătoare, Comisia Europeană va face recomandări către Varșovia, care urmează să fie puse în aplicare. Cam aşa arată procedura care va fi pusă în aplicare pentru prima oară în istoria UE. Dacă Polonia nu va face nimic nici de această dată, va fi iniţiată a treia etapă a procesului, care ar putea duce la retragerea dreptului de vot în cadrul Consiliului European. O atare decizie trebuie însă luată în unanimitate. Or, Ungaria, un important partener al Varşoviei, a anunţat deja că nu va susţine un astfel de demers.

Varşovia este „surprinsă”

Guvernul condus de Beata Szydlo a transmis că este „surprins” de atitudinea UE, spun surse guvernamentale. Conform informaţiilor din cotidianul „Rzeczpospolita”, premierul a discutat la telefon cu comisarul european Frans Timmermans, căruia i-ar fi semnalizat disponibilitatea de compromis la capitolele esenţiale. Cu toate acestea, aceste lucruri nu pot fi făcute „până luni”. Acest termen nu este „rezonabil”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, Jacek Bochenek. Noua lege privind Curtea Constiţională va putea discutată în parlament abia în luna iunie.

Termenul limită stabilit de UE ar putea, de asemenea, diminua încrederea guvernului național-conservator în Bruxelles, este de părere Andrzej Stankiewicz, comentator la ziarul „Rzeczpospolita”. Ultimatumul a supărat-o foarte mult şi pe şefa guvernului, care, vineri în plenul parlamentului a atacat dur Bruxellesul şi a subliniat suveranitatea Poloniei.

Unii comentatori consideră improbabilă impunerea de sancțiuni împotriva Poloniei la sfârșitul acestui proces. Ambele tabere se tem de un prejudiciu de imagine. Actualele neînţelegeri pot într-adevăr, chiar dacă nu imediat, să aibă şi consecințe financiare. „Partidul de guvernământ PiS are îndoieli serioase cu privire la viitorul proiectului european. Într-o astfel de situație nu se poate aștepta ca în cadrul negocierilor bugetare, interesele poloneze să fie garantate, spun observatorii.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img