spot_img
0.7 C
București
joi, decembrie 1, 2022
AcasăBrexitUE ceartă cu UK pe frontiera irlandeză

UE ceartă cu UK pe frontiera irlandeză

-

Propunerea Londrei pentru reglementarea problemei privind frontiera irlandeză după Brexit „nu convine” Uniunii Europene (UE), a declarat vineri negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, informează AFP.

- Reclama -

Soluţia transmisă joi la Bruxelles de către guvernul britanic „nu corespunde celei pe care noi o dorim şi celei dorite de Irlanda şi Irlanda de Nord” pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între cele două entităţi, a declarat Barnier.

UE cere ca în viitorul acord privind retragerea Marii Britanii să fie înscrisă o soluţie denumită „backstop”, care prevede o aliniere la normele vamale ale UE până la sfârşitul anului 2021. Acest termen depăşeşte cu un an sfârşitul perioadei de tranziţie (decembrie 2020) negociată de Londra pentru a atenua efectele economice ale Brexitului. Cu toate acestea, planul ‘backstop’ va fi utilizat doar în cazul în care nu va fi găsită nicio altă soluţie pentru evitarea unei ‘frontiere dure’ între Irlanda de Nord şi Irlanda.

„Trebuie să fie o garanţie care să funcţioneze în toate circumstanţele”, a insistat negociatorul european. O soluţie limitată în timp „nu-mi convine” şi „backstop-ul nu poate fi extins asupra întregii Marii Britanii”, a continuat Barnier.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img