spot_img
25.3 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăActualitateUE aruncă in aer prețul gazelor

UE aruncă in aer prețul gazelor

-

Uniunea Europeană discută includerea unei interdicții a importului de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc în cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni anti-ruse, a declarat ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, pe 22 aprilie.

În acest moment, UE nu este pregătită să întrerupă imediat livrările de GNL din Rusia, a declarat Ronald Smith, analist senior la BCS World of Investments. Volumul de gaz lichefiat importat de UE din Rusia în 2023 este greu de înlocuit rapid cu livrări din alte surse, a declarat analistul Finam Sergey Kaufman.

- Advertisement -

Potrivit lui Yekaterina Krylova, expert în management la Centrul de analiză și expertiză PSB, interdicția imediată va declanșa o creștere bruscă a prețurilor la gaze în Europa. Acestea fiind spuse, expertul crede că gazul va deveni și mai scump pentru acele țări care primesc combustibil prin conducte, deoarece prețul acestuia este legat de prețurile pieței spot.

Potrivit lui Smith, în cazul în care UE respinge GNL rusesc, companiile rusești vor putea găsi cumpărători alternativi. Cu toate acestea, ca și în cazul exporturilor de petrol, ei vor trebui să ofere reduceri. Kaufman este de acord că, în cazul embargoului UE, Rusia va trebui să-și vândă GNL cu reducere. Acestea fiind spuse, de exemplu, în China, nu va exista concurență între LNG rus și american, potrivit Finam, deoarece China nu va importa volume mari de GNL american din motive politice.

- Advertisement -

Kaufman a menționat că China, India, Pakistan și Vietnam sunt piețe potențiale pentru aprovizionarea sporită de GNL rusesc. Având în vedere „flexibilitatea logistică”, va dura doar câteva luni pentru a redirecționa livrările către aceste piețe, conform estimărilor sale.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img