UE anunță înghețarea tratatului de liber schimb cu SUA din cauza lui Trump

0
288
Donald Trump answers questions as his wife Melania Trump and Mitch McConnell watch on Capitol Hill. REUTERS/Joshua Roberts

Uniunea Europeană va trebui probabil să înghețe tratatul de liber schimb cu Statele Unite (TTIP), din cauza ostilității președintelui ales al SUA, Donald Trimp, a declarat vineri comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, citată de DPA.

„Cu noul președinte ales, nu știm exact ce se va întâmpla”, a declarat ea înaintea reuniunii miniștrilor comerțului din UE. „Avem motive puternice să credem că va fi o pauză în TTIP, că aceasta nu va fi prima prioritate pentru noua administrație”.

Potrivit lui Malmstrom, Trump nu s-a referit niciodată explicit la TTIP, dar a condamnat efectele altor acorduri de liber schimb ale SUA și a lăsat să se înțeleagă că tratatul cu UE nu va fi implementat în timpul președinției sale.

„Pentru multă vreme, TTIP va fi probabil înghețat”, a insistat comisarul european, după reuniunea ministerială. „Ce se va întâmpla după dezgheț, cred că trebuie să așteptăm să vedem”.

UE și SUA negociază TTIP de mai bine de trei ani. Susținătorii acordului afirmă că acesta va stimula creșterea economică și va crea locuri de muncă, în timp ce adversarii, printre care se numără sindicate și organizații neguvernamentale, se tem că tratatul va înrăutăți standardele privind relațiile de muncă, drepturile consumatorilor și protecția mediului, rezumă DPA.

Împreună, Uniunea Europeană și Statele Unite creează aproximativ jumătate din produsul brut al economiei mondiale și realizează aproximativ o treime din schimburile comerciale, potrivit datelor UE.

Miniștrii europeni ai comerțului au discutat vineri instrumentele de protecție comercială și propuneri de măsuri anti-dumping care să contracareze importurile ieftine neloiale, inclusiv din China.