spot_img
6.6 C
București
vineri, decembrie 20, 2024
AcasăAnalizeUDMR se revoltă după decizia Înaltei Curți privind Liceul Teologic Romano-Catolic "II....

UDMR se revoltă după decizia Înaltei Curți privind Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureș

-

După sentinţa pronunţată marţi de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a Ungariei (ÎCCJR), funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureş se află din nou sub semnul întrebării, transmite agenția maghiară MTI.

- Reclama -

Sentinţa definitivă a ÎCCJR vine în urma procesului prin care organizaţii naţionaliste române au cerut anularea decretelor ministeriale de înfiinţare a şcolii. În noiembrie 2019, în calitate de primă instanţă, Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat decretele cu privire la şcoală.

- Advertisement -

Pe pagina sa de internet, ÎCCJR a anunţat că a admis recursul formulat de Ministerul Educaţie şi al Liceului Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” împotriva sentinţei din prima instanţă, însă mai târziu a detaliat doar faptul că i-a exclus din rândul reclamanţilor pe cei de la Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) şi Partidul Mişcarea Populară (PMP), respingând acţiunea acestora şi menţinând în rest sentinţa anterioară.

Zsolt Tamási, directorul şcolii, a declarat pentru MTI că potrivit interpretării avocaţilor, părţile esenţiale ale sentinţei anterioare, care deposedau de drepturi, au rămas în vigoare. Într-un mesaj postat miercuri după-amiază, pe Facebook, directorul a spus că instituţia pe care o conducea a rămas, din nou, fără autorizaţie de funcţionare.

- Advertisement -

Vicepremierul şi preşedintele UDMR Hunor Kelemen a spus, într-o declaraţie dată presei publice din Ungaria, că este frustrant şi revoltător că o dată la doi-trei ani trebuie reluată înfiinţarea şcolii de care comunitatea locală are nevoie.

“Această şcoală există şi va continua să existe. De îndată ce va apărea motivarea ÎCCJR, vom şti care sunt obiecţiile pe care le au. Noi vom face ca şcoala să funcţioneze în continuare, cu o nouă ordonanţă de guvern sau un alt decret ministerial. Oricât de mare ar fi efortul, vom reporni şcoala. Nu există ca această şcoală să nu existe. Nu contează pe cine deranjează sau enervează. Mi se pare inacceptabil că la Târgu Mureş trebuie, iar şi iar, luptat pentru existenţa unei şcoli maghiare, pentru că i se pun piedici în mod constant”, a spus politicianul maghiar.

Partidul Mişcarea Populară (PMP), Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), cunoscute pentru atitudinile lor antimaghiare, respectiv Colegiul Naţional “Unirea” din Târgu Mureş, împreună cu asociaţia părinţilor elevilor şcolii, au dat în judecată Ministerul Educaţei din România şi Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureş, considerând că înfiinţarea din 2018 a acestuia din urmă a fost ilegală.

Iniţiatorii procesului au obiectat că ministerul a emis patru acte administrative care s-au referit în mod specific la înfiinţarea liceului teologic. Deputatul PMP Marius Pascan a considerat, atunci, că şcoala a fost înfiinţată ca urmare a unei “complicităţi politice ticăloase” a partidelor din coaliţia de guvernare, la ordinul şi presiunea Budapestei.

În 2018, liceul din Târgu Mureş a încetat să funcţioneze ca o instituţie de sine stătătoare. În octombrie 2016, DNA a demarat o anchetă împotriva directorului şcolii, Zsolt Tamási şi a fostului inspectorul şcolar general, Ştefan Someşan, din cauza presupuselor ilegalităţi comise în timpul înfiinţării din 2014 a liceului. Judecătoria a retrimis dosarul la DNA, pentru completare, însă procesele demarate au condus la desfiinţarea instituţiei şcolare.

În septembrie 2017, Guvernul Ungariei a anunţat că din cauza încetării statutului de drept al instituţiei de învăţământ se va opune prin veto aderării României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), iar mai târziu, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea i-a dat asigurări premierului Ungariei, Viktor Orbán, cu privire la reînfiinţarea liceului, Ungaria şi-a retras veto-ul.

În februarie 2018, Parlamentul României a votat o lege de înfiinţare a liceului, dar o lună mai târziu, Curtea Constituţională a României a declarat-o neconstituţională. Într-un final, liceul a luat fiinţă, din nou, în baza unui ordin al Ministrului Educaţiei, adoptat la 9 august 2018, de data aceasta sub denumirea de Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img