spot_img
29.9 C
București
vineri, iunie 21, 2024
AcasăAnalizeUDMR a obținut scoruri mai bune la alegeri

UDMR a obținut scoruri mai bune la alegeri

-

Maghiarii care au intrat pe cont propriu în cursa electorală din judeţele în care maghiarii trăiesc în etnosporă s-au dovedit a fi de succes la alegerile locale care au avut loc duminică; UDMR şi-a lărgit prezenţa în administraţiile locale din mai multe judeţe şi aşezări.

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, la Deva, Gyula Winkler, preşedintele organizaţiei judeţene din Hunedoara a UDMR, a declarat că maghiarii din judeţul Hunedoara au reuşit să demonstreze că deşi sunt „o comunitate care trăieşte în etnosporă”, sunt „o comunitate unită, care priveşte în viitor”. Europarlamentarul care a câştigat un nou mandat a apreciat că în plus faţă de o bună mobilizare, la succes ar fi putut contribui şi voturi din partea majorităţii româneşti, întrucât în multe aşezări din etnosporă, UDMR a obţinut un număr de voturi care a depăşit proporţia maghiarilor din locul respectiv.

- Advertisement -

„Şi aici, în judeţul Hunedoara, dar şi în alte comunităţi din etnosporă am reuşit să ajungem la alegători care până acum nu ne-au fost alături, dar acum au văzut şi au recunoscut că prin munca depusă servim toată Transilvania şi este importantă pentru noi dezvoltarea întregii regiuni”, a declarat Gyula Winkler, citat de comunicatul de presă emis de biroul de presă al europarlamentarului.

În judeţul Alba, UDMR va avea din nou primari în Rimetea şi Lunca Mureşului, iar în Aiud au fost păstrate cele trei mandate de consilieri locali.

Organizaţia judeţeană UDMR din Bistriţa-Năsăud evaluează rezultatul (care deocamdată nu este unul final) obţinut duminică, drept un succes istoric, şi a anunţat miercuri că a mărit numărul reprezentanţilor săi din consiliul judeţean la două persoane. A reuşit asta pe cont propriu, după ce în urmă cu patru ani a intrat în consiliul judeţean ca membru al unei coaliţii româneşti de partide. UDMR şi-a păstrat reprezentanţii în consiliile locale din Bistriţa şi Beclean, precum şi într-o duzină de comune, iar în multe locuri numărul acestora a şi crescut.

În comuna Braniştea, primarul va fi tot un primar UDMR, respectiv există şase consilieri locali maghiari, se precizează în comunicat. Şi organizaţia judeţeană din Maramureş a UDMR vorbeşte despre un succes de care nu a mai avut parte de douăzeci de ani. În evaluarea făcută, preşedintele UDMR Maramureş, Zsolt Pintér, a spus că şi-au îndeplinit obiectivul principal: uniunea va avea un reprezentant în consiliul judeţean, în care nu au mai fost prezenţi de patru ani, iar potrivit calculelor proprii, numărul reprezentanţilor din oraşul Baia Mare va creşte de la două persoane la trei persoane.

Câmpulung de Tisa şi Coltău vor continua să aibă primari UDMR, în timp ce la Sighetu Marmaţiei, la Seini şi la Târgu Lăpuş UDMR şi-a dublat numărul de consilieri locali. „Cele mai frumoase rezultate” sunt cele în care UDMR a revenit în consiliile locale după ce nu a mai avut candidaţi timp de mai multe cicluri electorale, a spus Zsolt Pintér. Ca exemplu, a menţionat cazul aşezării Groşii Ţibleşului, în care trăiesc 40 de maghiari, unde UDMR a obţinut 51 de voturi, iar succesul poate depinde de un singur vot.

UDMR a crescut numărul reprezentanţilor săi şi în administraţiile locale şi cea judeţeană din judeţul Arad, iar la Timişoara a revenit în consiliul local ca membră a coaliţiei care l-a susţinut pe primarul Dominic Fritz în obţinerea unui nou mandat. Pe de altă parte, numărul de voturi obţinute nu a fost suficient pentru a reveni şi în consiliul judeţean din Timiş, deşi maghiarii care reprezintă doar 3,3% din populaţia judeţului au obţinut un rezultat de 4,4%.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img