spot_img
1.8 C
București
vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAnalizeUcrainienii fac mișto cu legea minorităților modificată

Ucrainienii fac mișto cu legea minorităților modificată

-

Legea minorităţilor modificată în zilele trecute de parlamentul ucrainean nu asigură nici în continuare drepturile constituţionale ale minorităţilor naţionale din Ucraina şi nu restabileşte drepturile anterioare ale acestora, a constatat Uniunea Culturală Maghiară din Ucraina Subcarpatică (KMKSZ), într-o declaraţie efectuată marţi.

- Reclama -

“Constatăm cu regret că la modificarea Legii minorităţilor nu au fost luate în considerare, nici de această dată, propunerile constructive ale organizaţiilor maghiare, cu privire la modificări”, a scris KMKSZ.

Legea adoptată în cea de-a doua variantă a eliminat unul dintre criteriile importante pentru definirea minorităţilor naţionale, adică faptul că reprezentanţii săi locuiesc în mod tradiţional pe teritoriul Ucrainei, iar astfel, conceptul de minoritate naţională a fost golit de conţinut. “Acest lucru are ca rezultat excluderea oricăror drepturi colective legate de minorităţi”, se subliniază în declaraţie.

Potrivit declaraţiei preşedinţiei KMKSZ, transmisă şi agenţiei ungare de presă MTI, “faptul că mai multe clauze ale legii sunt discriminatorii, sau au doar un caracter declarativ, poate lăsa loc unor interpretări arbitrare”.

Modificarea recent adoptată nu garantează minorităţilor, nici în continuare, aplicarea drepturilor care le sunt garantate prin constituţie şi prin documentele internaţionale, şi nici nu restabileşte drepturile anterioare ale acestora, se precizează în declaraţia KMKSZ. 

Noua lege privind minorităţile (comunităţile) naţionale din Ucraina a fost adoptată de parlamentul ucrainean în decembrie 2022. După ce în luna iunie a acestui an, Comisia de la Veneţia a criticat mai multe pasaje ale legii, în 13 august legislativului de la Kiev i-a fost înaintată o propunere de modificare a legii. 

Adoptarea legii minorităţilor este una dintre condiţiile importante pentru începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img