spot_img
3.1 C
București
joi, noiembrie 14, 2024
AcasăAnalizeUcraina vrea să primească de la Occident 90 de miliarde de dolari...

Ucraina vrea să primească de la Occident 90 de miliarde de dolari in 2,5 ani

-

- Reclama -

Potrivit estimărilor Băncii Naționale a Ucrainei, riscul de a nu primi finanțarea așteptată în 2024 scade treptat, dar rămâne semnificativ pentru următorii ani, scrie agenția TASS.

- Reclama -

Ucraina contează ca partenerii internaționali să mențină la cote semnificative volumul de finanțare și speră să obțină aproape 90 de miliarde de dolari în decurs de 2,5 ani, se arată în raportul publicat pe site-ul Băncii Naționale a Ucrainei.

- Advertisement -

La sfârșitul lunii iulie, ministerul de Finanțe al țării a anunțat că, din februarie 2022, aliații și instituțiile financiare internaționale au oferit Kievului sprijin financiar de 89,6 miliarde de dolari. Din acest total, peste 27 de miliarde de dolari au fost fonduri nerambursabile. „Scenariul de bază presupune ca în 2024, 2025 și 2026 să fie atrase finanțări în valoare de aproximativ 38 de miliarde de dolari, 31 de miliarde de dolari și, respectiv, 21 de miliarde de dolari”, se arată în raport.

Potrivit Băncii Naționale, riscul de a nu primi finanțarea așteptată în 2024 scade treptat, dar rămâne semnificativ pentru următorii ani. Într-un scenariu negativ, crește probabilitatea reluării modalității de finanțare a bugetului prin emisii în condiții de capacitate limitată a pieței interne. În plus, s-ar putea produce o reducere a rezervelor internaținale, ceea ce va atrage dupa sine o slăbire a stabilității externe a statului, o înrăutățire a cursului valutar și a așteptărilor inflaționiste. În acest caz, BNU va urma o politică monetară mai strictă decât cea prevăzută în scenariul de bază.

- Advertisement -

Pentru al doilea an consecutiv, Ucraina alcătuiește un buget cu un deficit record, pe care mizează să-l acopere în mare parte cu ajutorul partenerilor occidentali. Anul acesta deficitul se va ridica la 43,9 miliarde de dolari. Între timp, în Occident, alocarea de noi pachete de ajutor este precedată de discuții îndelungate, iar șeful misiunii FMI în Ucraina, Gavin Gray, a subliniat că, în timp, sprijinul internațional pentru Kiev se va reduce, astfel că autoritățile țării trebuie să „dezvolte resurse interne pentru autofinanțare”. Un membru al Comitetului de Buget al Radei Supreme, Pavel Frolov, a avertizat că Ucraina are cel mai mare deficit bugetar din lume, cheltuielile pe fondul operațiunilor militare fiind de două ori mai mari decât veniturile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img