Ucrainenii vor cu siguranță să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană în ceea ce privește mult criticata chestiune a legii privind funcţionarea limbii ucrainene înainte de a începe negocierile de aderare.
În vederea aderării la Uniunea Europeană, autorităţile de la Kiev sunt dispuşi să modifice regulile privind utilizarea limbii în şcoli, scrie Index, referindu-se la informațiile ziarului Financial Times.
Vicepremierul Ucrainei, Olga Stefanishyna, a declarat că Ucraina este pregătită să îşi modifice legile privind drepturile minorităţilor pentru a ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind începerea negocierilor de aderare în acest an. Anunţul vicepremierului nu este întâmplător, deoarece tocmai această chestiune a devenit cel mai mare obstacol înainte de începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, iar liderii comunităţii europene trebuie să decidă cu privire la începerea negocierilor în decembrie. Conform punctului de vedere al Guvernului ungar, reglementările care vor intra în vigoare anul viitor ar face imposibilă învăţământul în limba maghiară în zonele locuite de maghiari din Transcarpatia.
Potrivit ziarului amintit, oficialii ucraineni vor începe săptămâna aceasta discuții bilaterale cu Ungaria și România pentru a încerca să ajungă la un acord privind echilibrul dintre educația ucraineană și cea a limbii minoritare în licee.
„Vom modifica legislația privind minoritățile naționale și, dacă este necesar, putem întroduce modificări suplimentare, dar mai presus de toate sunt necesare negocieri”, a afirmat Olga Stefanishyna, care în acest sens a mai menţionat că, în opinia sa, minorităţile naţionale trebuie să învețe limba de stat, adică ucraineană, pentru a putea profita de oportunitățile din toată țara.
- Reclama -
- Advertisement -