spot_img
13 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitateUcraina inundă România cu rapiță Made in Moldova

Ucraina inundă România cu rapiță Made in Moldova

-

Republica Moldova se apropie de un record al exporturilor de rapiţă, România fiind de departe principala piaţă de desfacere, iar acest salt semnificativ a generat suspiciuni din partea unor producători români că acesta ar fi vorba, de fapt, despre o reexportare a producţiei din Ucraina, relatează NewsMaker, care citează o analiză a publicaţiei economice mold-street.com.

În 11 luni ale anului 2023, Republica Moldova a exportat peste 292.000 de tone de rapiţă, de aproape patru ori mai mult ca în 2022 şi de peste două ori şi jumătate mai mult comparativ cu anul 2021, când s-au înregistrat o recoltă şi un export mai mari ca în 2022, arată o analiză a expertului Iurie Rija. Dacă tendinţa se menţine, volumul anual de export de rapiţă ar putea trece de 310.000 tone, ceea ce va fi un record pentru Republica Moldova, scrie mold-street.com.

- Advertisement -

Potrivit sursei, România este principala piaţă de desfacere. Aici a ajuns peste 65% din cantitatea exportată. Anul trecut, 86% din exporturile de rapiţă din Republica Moldova au fost pe piaţa României, în timp ce în 2021, cota României a fost de numai 41%. Pe locul doi este Bulgaria cu o cotă de circa 23% iar pe trei – Olanda, cu o cotă de doar 2,3%.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img