spot_img
26.3 C
București
vineri, septembrie 27, 2024
AcasăAnalizeUcraina crește taxele: "Ajutorul financiar extern devine tot mai incert"

Ucraina crește taxele: „Ajutorul financiar extern devine tot mai incert”

-

Creşterile de taxe, discutate în prezent în Parlamentul de la Kiev, sunt esenţiale pentru ca Ucraina să poată respinge invazia rusă lansată în februarie 2022, a declarat vineri ministrul ucrainean de Finanţe, Sergii Marcenko, transmite agenţia DPA.

- Reclama -

„Creşterile de taxe sunt un pas necesar (…). Este o decizie care va afecta mediul de afaceri, dar celelalte opţiuni sunt aproape epuizate”, a explicat ministrul la un eveniment desfăşurat la Kiev.

- Advertisement -

În pofida ajutorului financiar din partea UE şi SUA, statul ucrainean nu îşi poate finanţa cheltuielile suplimentare prin emiterea de obligaţiuni, veniturile obţinute din acestea fiind suficiente doar pentru plata serviciului datoriilor vechi, a adăugat ministrul ucrainean de Finanţe.

Mai mult, a continuat el, ajutorul financiar extern devine tot mai incert, Ucraina primind în primul trimestru al anului în curs doar aproximativ 10% din finanţarea necesară. Totuşi, Kievul mizează mai departe pe ajutorul financiar extern şi pe creditele externe pentru a-şi finanţa efortul de război şi celelalte cheltuieli esenţiale.

- Advertisement -

„Pentru anul acesta, 41,3 miliarde de dolari au fost atrase de la parteneri, iar pentru anul viitor estimăm 38,4 miliarde. Aceasta nu înseamnă însă că plăţile vor fi stabile”, a detaliat ministrul ucrainean de Finanţe.

Parlamentul ucrainean a aprobat la jumătatea acestei luni, în primă lectură, o creştere a taxelor ce ar trebui să aducă la buget pentru cheltuielile destinate apărării o sumă suplimentară echivalentă cu circa 1,4 miliarde de dolari anul acesta şi cu circa 3,3 miliarde de dolari anul viitor.

Printre alte taxe care vor creşte se numără şi „impozitul pentru război”, introdus în 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea şi este perceput asupra veniturilor, acesta urmând să crească de la 1,5% la 5%, conform proiectului ce mai aşteaptă aprobarea Parlamentului în a doua lectură.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img