spot_img
12.8 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăhighlightUcraina, atac la românii din Bucovina de Nord și Herța

Ucraina, atac la românii din Bucovina de Nord și Herța

-

Ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin (foto) s-a pronunțat marți împotriva instituirii dublei cetățenii în Ucraina și a anunțat că în curând vor fi luate măsuri împotriva persoanelor cu dublă cetățenie, relatează agenția de presă Unian, transmite Agerpres.
‘În curând se vor aplica sancțiuni împotriva persoanelor cu două sau mai multe pașapoarte,” a adăugat el, după ce a participat la ceremonia sfințirii monumentului împărătesei Maria Tereza a Austriei de la Ujgorod (în apropierea graniței cu Slovacia).

”Cât de curând vor fi introduse controale vamale comune la graniță, care vor exclude cazurile când la vama ucraineană un cetățean arată un pașaport, iar la cea din altă țară — un alt document de identitate”, a avertizat șeful diplomației ucrainene.
Decizia Ucrainei îi va viza și pe românii din Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Mulți dintre ei au dublă cetățenie. Deocamdată nu există nici o reacție a guvernului de la București.
De anul trecut În rada Supremă a Ucrainei a fost introdus un proiect de lege sub numărul 4116 – „Cu privire la modificările aduse Codului Penal al Ucrainei în legătură cu răspunderea pentru neinformarea în legătură deţinerea a cetăţeniei altui stat”, care prevede privaţiunea de libertate de 10 ani pentru deţinerea cetăţeniei duble, transmite portalul ucrainean Liga.net.
În noiembrie 2013, activiştii partidului naţionalist „Svoboda” au organizat o acţiune de protest la consulatul României din Cernăuţi împotriva instituirii sărbătorii naţionale „Ziua Bucovinei”, precum şi împotriva acordării cetăţeniei româneşti etnicilor români din Basarabia de sud, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img