Turismul balnear pierde peste un milion de euro pe zi: Orban și Virgil Popescu, acuzați

0
42

Deciziile autorităţilor din ultimele săptămâni cu privire la turismul balnear arată o lipsă de informare a acestora, în condiţiile în care, deşi s-a permis reluarea activităţii de tratament balnear, au fost interzise procedurile definitorii pe bază de resurse naturale, atrag atenţia reprezentanţii Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR) şi ai Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”.

După încheierea Stării de Urgenţă, am transmis domnului Ludovic Orban – prim-ministrul României, domnului Virgil-Daniel Popescu – ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi domnului Emil Răzvan Pîrjol – secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri o adresă în care am expus situaţia de ansamblu a turismului de sănătate, problemele apărute în contextul crizei COVID-19 şi am solicitat o întrevedere pentru un schimb de informaţii şi idei şi pentru stabilirea unui calendar de redeschidere a unităţilor balneare şi spa. Din păcate, solicitarea noastră de dialog nu a primit, până în prezent, un răspuns, iar deciziile luate în ultimele săptămâni de autorităţi oglindesc lipsa lor de informare. Lipsa acestui dialog a dus la o situaţie consternantă: prin Hotărârea CNSU nr. 28 din 11 iunie 2020 s-a permis reluarea activităţii de tratament balnear, iar prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1078/2020 s-au interzis procedurile definitorii pentru obiectul nostru de activitate, pe bază de resurse naturale: terapiile calde cu nămol (băi, împachetări, masaje), băile cu ape minerale, băile terapeutice cu plante, aerosoloterapia, hidrotermoterapiile cu apă dulce (duş subacval, hidromasaj, duş masaj Vichy) şi tratamentele în piscinele interioare cu ape terapeutice (hidrokinetoterapia). Acestea sunt însăşi esenţa şi definiţia tratamentului balnear şi totodată motivul pentru care clienţii accesează acest tip de turism de sănătate”, explică cele două organizaţii, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.

În acelaşi timp, OPBTR şi CNS „Cartel Alfa” consideră că „este imperios necesar să se redeschidă restaurantele din centrele balneare”, întrucât „tratamentul balnear, prin specificul său, reprezintă un pachet complet de proceduri medicale, cazare şi masă, fiind de nenumărate ori achiziţionat de persoane cu mobilitate redusă şi probleme de sănătate care au nevoie să aibă toate facilităţile la îndemână”.

„Servirea meselor doar pe terasă, mai ales in condiţii atmosferice nefavorabile (vânt, temperaturi scăzute) poate compromite eficienţa tratamentelor şi poate provoca chiar reacţii nedorite (accentuarea simptomatologiei dureroase, apariţia de afecţiuni respiratorii (răceli, acutizarea sinuzitelor, angine, traheo-bronşite, viroze etc). Majoritatea hotelurilor balneare nu au la dispoziţie terase exterioare acoperite. În lipsa serviciului de masă, turiştii evită să achiziţioneze bilete în staţiunile balneare. Acest lucru determină pierderi imense pentru companiile respective, pentru salariaţii acestora şi pentru stat. Există numeroase solicitări din partea beneficiarilor de bilete de tratament emise de Casa Naţională de Pensii Publice însă, fără posibilitatea confirmării tratamentului balnear adecvat, impactul asupra veniturilor se ridică – numai la nivelul lunii iunie 2020 – la suma de 32.000.000 lei (baza de calcul: numărul de locuri atribuite de CNPP pentru anul 2020)”, menţionează sursa citată.

Conform celor două organizaţii, pierderile înregistrate în sectorul turismului balnear din România în lunile martie, aprilie şi mai 2020 sunt de aproximativ 95 de milioane euro (peste un milion de euro/zi).