spot_img
9.2 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAnalizeTurcii vor să pună asasinarea ambasadorului rus în seama lui Fethullah Gulen

Turcii vor să pună asasinarea ambasadorului rus în seama lui Fethullah Gulen

-

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că asasinarea ambasadorului rus la Ankara a avut ca obiectiv să submineze relaţiile ruso-turce, relatează The Independent. Între timp, un înalt oficial turc a declarat pentru Reuters că ancheta se concentrează în prezent pe presupusele legături ale atacatorului cu reţeaua lui Fethullah Gulen Gulen, acuzat de Turcia pentru lovitura de stat eșuată din vară, conform news.ro.

- Reclama -

Potrivit lui Putin, uciderea diplomatului Andrei Karlov, din capitala turcă, au urmărit să pună capăt procesului de pace din Siria.

fethullah-gulen-turkiye-ye-donus-sartini-acikladi-172594-5Liderul de la Kremlin a precizat că o echipă de anchetatori ruşi va merge la Ankara.

Ambasadorul rus a decedat la spital, după ce a fost împuşcat de un atacator înarmat într-o galerie de artă din Ankara.

Expoziţia era organizată chiar de angajaţii ambasadei ruse în incinta unui centru cultural. Se pare că prezenţa ambasadorului la expoziţie a fost anunţată în urmă cu o săptămână, iar autorităţile suspectează că atacul armat este unul premeditat.

Ambasadorul Andrei Karlov nu era însoţit de un bodyguard la asemenea evenimente publice.

Martorii prezenţi la expoziţie susţin că atacatorul a tras iniţial un foc în aer, iar apoi l-a împuşcat în spate pe ambasador.

Suspectul a mai tras un foc de armă în ambasadorul rus, după ce invitaţii au început să fugă din galeria de artă din Ankara.

Primarul Ankarei a precizat că scopul atacului armat este de a distruge relaţiile bilaterale dintre Rusia şi Turcia.

Andrei Karlov s-a născut în 1954 la Moscova. În 1976, acesta a absolvit Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale, începându-şi şi cariera diplomatică,  iar în 1992 a absolvit Academia Diplomatică.

El a ocupat diverse poziţii în Ministerul Afacerilor Externe, dar şi în misiunile din străinătate, inclusiv în Coreea de Nord.

Între 2007 şi 2013 a fost director general adjunct şi director pentru afaceri consulare, iar din iulie 2013 era ambasador al Federaţiei Ruse în Turcia.

 

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img