spot_img
2.2 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeTurcia între Rusia și Ucraina: Va încerca să stea pe 2 scaune

Turcia între Rusia și Ucraina: Va încerca să stea pe 2 scaune

-

S-a clarificat cu ale cui mâini intenționează NATO să ajute Kievul să respingă ”agresiunea Rusiei” în cazul unei ipotetice confruntări militare. Este vorba despre o posibilă participare a militarilor turci – în orice caz, așa susțin anumite surse. De ce, se întreabă agenția Rambler.ru, în contextul dat este menționată în special Turcia – și de ce acest lucru pune Ankara într-o situație extrem de incomodă, transmite Vești din Rusia.

Varianta redislocării, în cazul unei intervenții a blocului NATO în conflictul din Ucraina, a unei unități speciale cu un efectiv de 35.000-40.000 de soldați, unitate formată pe baza forțelor de reacție rapidă ale NATO, a relatat publicația turcă ”Haberturk”. Potrivit surselor diplomatice de la Bruxelles ale ziarului, Forţa Întrunită cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF), formațiune apărută în 2014, odată cu izbucnirea crizei din Ucraina ca mijloc de ”descurajare” a Moscovei, ar urma să fie forța conducătoare a grupării Alianței. Iar în prezent, centrul de comandă al VJTF, asigurată prin rotație de membrii NATO, se află în Turcia. 

- Reclama -

Prin urmare, această țară ar putea deveni sediul NATO în cazul unei ipotetice operațiuni ale Alianței de ”a acorda ajutor” Ucrainei în Donbass. 

- Advertisement -

”Aici apare o situație extrem de riscantă, care afectează Turcia în mod direct. În aceste zile trebuie să dăm dovadă de prudență maximă în plan militar, politic, economic și de informații”, a avertizat Cetiner Cetin, comentatorul ziarului menționat. În opinia analistului, din cauza acțiunii partenerilor din NATO, Turcia ar putea ajunge, în relațiile cu Moscova, într-o stare de criză mult mai profundă decât după doborârea unui avion rusesc, în 2015. 

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, nu a exclus posibilitatea ca SUA să angajeze consultări cu Ankara în problema ucraineană, în timp ce ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a apreciat că tensiunea dintre Rusia și Ucraina, precum și dintre Rusia și NATO a atins proporții periculoase, iar Ankara nu poate sta deoparte. ”Nu vom ignora principiile noastre și strânsele noastre relații cu Ucraina numai pentru că avem relații ample cu Rusia”, a spus șeful diplomației turce. 

- Advertisement -

Deocamdată, Turcia este implicată în confruntarea din Ucraina ca furnizor de tehnică militară, fiind vorba de dronele operativ-tactice de atac Bayraktar TB2, aparate folosite deja împotriva unui obuzier al Miliției Populare a Republicii Populare Donețk. 

Totuși, prim vicepreședintele Academiei pentru Probleme Geopolitice, Konstantin Sivkov, doctor în științe militare, nu crede că NATO va permite Turciei să joace un rol cât de cât mai serios în Ucraina, având în vedere relațiile complicate dintre regimul președintelui Recep Taiyyp Erdogan și Washington. 

”Turcia va încerca să stea pe două scaune. Ankara nu prea are legătură directă cu ceea ce se întâmplă, cu excepția livrării de arme în Ucraina. Dar astăzi, livrările de arme nu au legătură cu vreo poziția politică”, a apreciat, la rândul său, Gumer Isaev, șeful Centrului pentru Studierea Orientului Mijlociu, cu sediul la Sankt-Petersburg. 

”Turcia nu se învecinează nici cu Ucraina, nici cu Rusia. Ea nu este legată de Ucraina prin acorduri de securitate, nu are nici o obligație față de ea. Același lucru și în cazul Rusiei. După părerea mea, Turcia își va păstra neutralitatea și va îndemna la o soluție pașnică. Erdogan conștientizează deja faptul că Turcia ar putea fi mediator. Aceasta este poziția pe care țara o va susține”, consideră Isaev. 

În plus, Turcia are bune relații economice și cu Ucraina, și cu Rusia. ”De ce să le piardă? Chiar și când a fost doborât avionul, da, relațiile s-au răcit, dar miliardele au avut câștig de cauză. De aceea, eu nu cred că acum vor există probleme. Comerțul va merge și cu unii și cu alții, este o poveste normală!”, a continuat Isaev, apreciind că ”logica procesului dictează necesitatea de a păstra neutralitatea. Turcia nu va alege vreo parte. Asta este diplomația orientală. Sper că toți vor avea suficientă minte să nu înceapă acest război. Dar în cazul, Doamne ferește, a unui conflict intre Rusia și Ucraina, cred că Turcia va sta și va privi. În acest caz, este varianta cea mai optimă pentru Erdogan”, a estimat interlocuorul agenției Rambler.ru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img