Ministerul turc de externe a convocat ambasadorii a zece ţări occidentale semnatari ai unei declaraţii prin care solicită eliberarea filantropului Osman Kavala, informează marţi Reuters, care citează agenţia de stat Anadolu, conform Agerpres.
Declaraţia de luni, făcută publică de unele ambasade, afirmă că acest caz „aruncă o umbră asupra respectului pentru democraţie”.
Ambasadorii care au semnat solicitarea reprezintă Canada, Danemarca, Olanda, Norvegia, Suedia, Finlanda, Noua Zeelandă, SUA, Franţa şi Germania.
Ambasadorii acestor ţări au cerut o soluţionare justă şi rapidă, precum şi eliberarea urgentă a filantropului Osman Kavala, un demers pe care Ankara l-a calificat ca fiind „inacceptabil”.
Osman Kavala a fost închis în urmă cu patru ani fără să fie condamnat, în pofida faptului că eliberarea sa a fost solicitată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
El a fost achitat în 2020 de acuzaţii legate de protestele la nivel naţional din 2013, însă hotărârea a fost anulată anul acesta şi combinată cu acuzaţii într-un alt caz legat de tentativa de lovitură de stat din 2016.
Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului consideră procesele intentate lui Kavala drept un simbol al represiunii la adresa disidenţei sub conducerea preşedintelui Tayyip Erdogan.
„Întârzierile continue în procesul său, inclusiv prin fuzionarea unor cazuri diferite şi crearea de noi cazuri după o achitare anterioară, aruncă o umbră asupra respectului pentru democraţie, statului de drept şi transparenţei din sistemul judiciar turc”, se arată în luarea de poziţie a ambasadelor. Luând act de hotărârile CEDO în această privinţă, solicităm Turciei să îi asigure eliberarea de urgenţă”.
Ca răspuns, ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat că Turcia este un stat de drept democratic.”Ambasadori care fac recomandări şi sugestii justiţiei într-un caz în curs este inacceptabil”, a afirmat acesta pe Twitter.