spot_img
15.2 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasăExterneTurcia amenință UE că va ANULA acordul pentru oprirea migranților

Turcia amenință UE că va ANULA acordul pentru oprirea migranților

-

Turcia va anula acordul cu UE privind migrația dacă statele blocului comunitar nu își îndeplinesc angajamentele asumate în cadrul acestei înțelegeri, a declarat luni ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, citat de agenția Reuters.

El a făcut acest comentariu în timpul unui discurs susținut în fața parlamentului de la Ankara, răspunzând criticilor opoziției referitoare la modul în care Turcia se raportează la conflictul din Siria, țară care este principala sursă de migranți ce se refugiază în Turcia ori încearcă să ajungă în vestul Europei.

- Advertisement -

‘Înțelegerea la care am ajuns cu UE este foarte clară. Dorim ca această tragedie (din Siria) să se termine, cetățenii noștri să călătorească fără viză (în UE) și uniunea vamală să avanseze (…) Dacă UE nu se ține de cuvânt, inclusiv în ceea ce privește acordul legat de migrație, vom anula toate acordurile’, a indicat șeful diplomației turce.

Conform acordului încheiat luna trecută între UE și Turcia, autoritățile de la Ankara s-au angajat să preia înapoi migranții ce debarcă în Grecia, venind dinspre Turcia, statele blocului comunitar acceptând în schimb să preia un număr echivalent de refugiați sirieni direct de pe teritoriul turc, în limita unui plafon de 72.000.

- Advertisement -

În cadrul aceleiași înțelegeri, blocul comunitar a acceptat să accelereze procesul de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci, care vor putea să călătorească fără vize în UE începând de la sfârșitul lui iunie 2016, dacă până atunci guvenul turc va îndeplini o listă ce cuprinde 72 de condiții.

O altă concesie făcută Turciei este relansarea negocierilor de aderare la UE, deocamdată prin deschiderea unui nou capitol de negociere, capitolul 33 (referitor la finanțe și buget). UE a acceptat de asemenea să ofere Turciei un ajutor financiar suplimentar de 3 miliarde de euro, în plus față de cele 3 miliarde de euro deja promise, sume destinate refugiaților sirieni aflați pe teritoriul turc.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img