Turcia ameninţă UE că dă drumul la migranţi

0

Turcia va fi nevoită să suspende acordul cu Uniunea Europeană privind oprirea fluxului de imigranți spre blocul comunitar dacă nu va exista o înțelegere în legătură cu liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci, a declarat marți ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu la postul de televiziune TRT Haber, transmite Reuters conform Agerpres.

„Acum este rândul UE să-și îndeplinească obligațiile. Cred că va acționa în conformitate cu înțelegerea, întrucât Turcia a îndeplinit o mare parte din ea. Anularea acordului nu se află pe agenda noastră și vom continua să ne îndeplinim partea ce ne revine pentru ca el să reușească”, a declarat presei oficialul turc, după o ședință de guvern.

UE și Turcia au încheiat în luna martie un acord prin care Ankara s-a angajat să stăvilească fluxul migrator, iar UE a promis în schimb un ajutor financiar inițial de 3 miliarde de euro, liberalizarea regimului de vize și deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE, precum și preluarea direct din Turcia a unui număr de migranți sirieni echivalent cu cel al migranților returnați din Grecia către teritoriul turc.

Aceste transferuri ale imigranților se efectuează deja, dar recent s-au înmulțit neînțelegerile și schimburile de replici între Ankara și Bruxelles pe tema aplicării acordului. Astfel, președintele Recep Tayyip Erdogan a respins categoric modificarea legislației antiteroriste, una dintre condițiile puse de UE pentru eliminarea vizelor de scurt sejur, iar oficialii europeni au precizat că rezolvarea chestiunii privind vizele nu este posibilă atât timp cât Ankara nu îndeplinește integral cele 72 de criterii cerute de UE, conform instituțiilor comunitare 5 dintre acestea nefiind încă respectate de Turcia.