spot_img
0.1 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăDezvaluiriTurcia amenință că dă drumul la milioane de migranți spre Europa

Turcia amenință că dă drumul la milioane de migranți spre Europa

-

Turcia vrea să repatrieze un milion de refugiaţi în nordul Siriei şi ar putea redeschide ruta migranţilor spre Europa dacă nu beneficiază de sprijin internaţional adecvat, a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters şi AFP.

Migrants and refugees crowd the platforms at the Keleti (eastern) railway station in Budapest on September 1, 2015. Keleti, the biggest Hungarian railway station was closed today as police evacuated people trying to get on trains bound for Germany. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo credit should read ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)
- Reclama -

Ankara, care găzduieşte pe teritoriul său 3,6 milioane de refugiaţi sirieni, controlează părţi din nordul Siriei unde susţine că s-au întors deja 350.000 de sirieni. Turcia lucrează la instituirea unei „zone de securitate” împreună cu SUA în nord-est, unde Erdogan spune că ar putea fi mutaţi mulţi alţi sirieni.

„Noi spunem că ar trebuie să formăm o astfel de zonă în care noi, Turcia, putem construi oraşe, în loc de oraşe de corturi aici. Haideţi să-i transportăm în zonele de securitate de acolo”, a spus Erdogan în cadrul unui discurs susţinut la Ankara.

„Asiguraţi-ne suport logistic şi putem să le construim locuinţe la 30 km în interiorul frontierei din nordul Siriei. În acest fel putem să le asigurăm condiţii de viaţă umane”, a adăugat el.

„Fie se va întâmpla asta, fie va trebui să deschidem porţile”, a spus Erdogan.

„Fie ne furnizaţi sprijin, fie, scuzaţi-ne, nu vom purta singuri această povară. Nu am putut obţine ajutor de la comunitatea internaţională, respectiv de la Uniunea Europeană”, s-a plâns şeful statului turc.

În baza unui acord încheiat între UE şi Turcia în martie 2016, Ankara a fost de acord să limiteze fluxul migranţilor spre Europa în schimbul unui ajutor financiar de 6 miliarde de euro.

Totuşi, numărul migranţilor care au ajuns în Grecia vecină a crescut spectaculos luna trecută. Cu o săptămână în urmă, peste o duzină de ambarcaţiuni care transportau 600 de persoane au ajuns aici, primul astfel de val de sosiri simultane din ultimii trei ani.

„Scopul nostru este ca cel puţin un milion dintre fraţii noştri sirieni să se întoarcă în zona sigură pe care o vom forma de-a lungul frontierei noastre de 450 km”, a spus Erdogan.

Punând presiune asupra SUA, cu care Turcia negociează crearea „zonei de securitate din nord-estul Siriei”, Erdogan a spus că este „hotărât” ca aceasta să fie înfiinţată „până în ultima săptămână din septembrie”.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img