Turcia, alianță cu China

0
596

Președintele chinez Xi Jinping și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au convenit sâmbătă să amplifice cooperarea anti-terorism, în contextul în care cei doi au lăsat deoparte neînțelegerile privind tratamentul Chinei față de minoritatea musulmană a uigurilor, vorbitoare de turcă, relatează Reuters.

Sute sau poate mii de uiguri dornici să scape de tulburările din provincia Xinjiang din vestul Chinei au călătorit clandestin prin Asia de Sud-Est pentru a ajunge în Turcia, unde mulți se văd ca împărtășind aceleași legături religioase și culturale cu turcii.

Beijingul spune însă că unii uiguri ajung să lupte apoi alături de militanți în Irak și Siria.

Însă Ankara a promis anul trecut că își va ține porțile deschise pentru imigranții uiguri care fug de ceea ce activiștii pentru drepturile omului numesc persecuția din China. Beijingul neagă acuzațiile că ar limita libertățile religioase ale uigurilor.

Întâlnindu-se în marja summitului G20 din orașul Hangzhou în estul Chinei, Xi i-a spus lui Erdogan că apreciază faptul că Turcia a subliniat că nu va permite ca teritoriul său să fie folosit pentru acte care dăunează securității Chinei.

China „speră că ambele părți pot ajunge la rezultate mai substanțiale în cooperarea anti-terorism”, a spus Xi, citat de agenția oficială chineză de presă Xinhua.

Erdogan a declarat la rândul său presei că accentul ar trebui să fie pus pe consolidarea relațiilor dintre cele două țări.

„Lupta împotriva terorismului este o chestiune pe termen lung și un subiect care va fi discutat de G20”, a spus el.