Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri seară, la TVR, că proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral din uninominal în mixt, în Republica Moldova, este criticat din cauză că s-ar fi comunicat ”prost” despre el, acest sistem fiind folosit şi în ţări din Europa. Şeful Executivului a precizat că a fost un proces democratic corect.
Premierul contrazice poziţia Comisiei Europene.
- Advertisement -
Votul de joi din Parlamentul Republicii Moldova pentru a implementa modificări ale sistemului electoral al țării vine în directă contradicție cu recomandările recente ale Comisiei de la Veneția și ale Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, se arată într-o declarație semnată de Federica Mogherini, comisarul european pentru politică externă și Johannes Hahn, comisarului european pentru negocieri de extindere.
”În timp ce selectarea sistemului electoral este o decizie suverană a statului, Uniunea Europeană are ferma convingere că orice modificare a sistemului electoral ar trebui să consolideze democrația, să se bazeze pe un consens larg între forțele politice și să respecte consultările autentice cu societatea civilă și recomandările partenerilor internaționali. Împărtășim în continuare părerea Comisiei de la Veneția și a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului precum că schimbările propuse trezesc îngrijorări serioase în privința democrației eficiente în contextul politic actual”, se mai arată în declarație.
”Este criticat Guvernul de la Moldova că a implementat un sistem de vot care se foloseşte chiar şi în Europa, adică este un proces democratic care respectă toate condiţionalităţile de la Veneţia, făcut din timp, cu mult înainte de alegeri. Am discutat cu premierul (Pavel Filip – n.r.) acest subiect”, a afirmat Mihai Tudose.
Premierul a precizat că singura problemă a fost legată de comunicare, aceasta realizându-se ”prost” şi a subliniat că adoptarea unui nou sistem electoral în Moldova a fost votată de aproximativ 70% dintre parlamentari, acest lucru arătând o legitimare clară.