Tsipras lăsat baltă de fostul său ministru de finanțe care vrea să se alieze cu conservatorii: „Alexis este ca un actor care merge pe scenă şi joacă un rol, acela de mincinos”

0
52

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras nu poate conta pe sprijinul fostului său ministru Yanis Varoufakis, care a exclus luni orice alianţă cu partidul la putere Syriza pentru alegerile legislative din 7 iulie, relatează France Presse.

epa04626055 Gree Prime Minister Alexis Tsipras (R) talks with Finance Minister Yanis Varoyfakis (L) during a vote for the new Greek President of Republic at the parliament in Athens, Greece, 18 February 2015. Prime Minister Alexis Tsipras, on 17 February, nominated former New Democracy minister Prokopis Pavlopoulos for presidential candidate. New Democracy and Independent Greeks said that they will support Pavlopoulos’ candidacy. EPA/YANNIS KOLESIDIS

Fostul ministru grec de finanţe Yanis Varoufakis, a cărui formaţiune MeRA25 nu a reuşit să obţină locuri în Parlamentul European la 26 mai, a confirmat pentru cotidianul Kathimerini că nu-l va sprijinul pe Alexis Tsipras, al cărui partid a suferit un eşec răsunător la europene.

„De ce să le dăm voturi deputaţilor Syriza care au votat memorandumurile” în timpul crizei datoriilor, a declarat Varoufakis, care îl acuză pe Tsipras că a renunţat la promisiunile sale electorale.

„Alexis este ca un actor care merge pe scenă şi joacă un rol, acela de mincinos”, a mai declarat el ziarului conservator.

La putere din 2015, formaţiunea Syriza a obţinut 23,7% din voturi la alegerile europene, întrecută cu aproape zece puncte de Noua Democraţie (ND, 33,1%) şi se îndreaptă spre o înfrângere probabilă la alegerile anticipate.

Intenţiile de vot arată partidul conservator ND plasat lejer în frunte cu 31,2% înaintea Syriza, cu 23,5%, potrivit unui sondaj Alpha-Metron Analysis.

MeRA25, un partid fondat în martie 2018 de Varoufakis, a primit 2,99% din voturi în alegerile europene, neputând să intre în Parlamentul European, dar nu se ştie ce rezultat va obţine în scrutinul naţional.

Dornic de a juca un rol în viaţa politică viitoare a ţării, Varoufakis a respins ideea unui vot util în favoarea Syriza. El s-a declarat gata „să discute” cu ND după alegeri. „Diviziunea este cel mai rău inamic al nostru”, a spus el.