Trump va RECUNOAȘTE Polonia ca LIDER AL EUROPEI CENTRALE ȘI DE EST

0
142

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, va vizita Polonia în iulie, înainte de summitul G20, a anunțat vineri Casa Albă.

Trump va recunoaște astfel Varșovia ca lider al Europei Centrale și de Est, inclusiv influența acesteia în țările baltice. 

În 6 și 7 iulie, Trump va participa, la Wroclaw, la summitul Inițiativei celor Trei Mări, alături de lideri din mai multe state din centrul, estul și sudul Europei „pentru a demonstra legăturile noastre puternice cu Europa Centrală”, menționează comunicatul Casei Albe, preluat și de agenția Reuters. În continuare, pe 7 și 8 iulie, președintele american se va afla la Hamburg, pentru summitul G20.

Polonia își exprimase ceva mai devreme speranța ca liderul de la Casa Albă să vină în orașul vestic Wroclaw, unde liderii din mai multe state centrale, estice și sud-europene urmează să se întâlnească la 6-7 iulie pentru așa-zisul summit al Inițiativei celor Trei Mări (Marea Baltică — Marea Adriatică — Marea Neagră) sub conducerea Poloniei.

Vizita ar fi prima reuniune între Trump și lideri europeni după participarea președintelui american la summitul NATO din mai, la care acesta a criticat situația apărării europene, stârnind întrebări, în rândul aliaților europeni, cu privire la viitorul alianței militare transatlantice.

Partidul de guvernământ din Polonia, Dreptate și Justiție (PiS), conservator și eurosceptic, care susține cu înfocare relațiile transatlantice și a salutat instalarea unei noi administrații orientate spre dreapta la Washington în măsură mai mare decât alte guverne europene, încearcă de mai multe luni să obțină o vizită a lui Donald Trump, simțindu-se tot mai izolat în Europa.