Trump: Puerto Rico a fost ”complet distrus” de uragan

0
66

Uraganul Maria a ”distrus complet” Puerto Rico, a afirmat, joi, președintele american, Donald Trump, după ce a declarat stare de catastrofă naturală pe această insulă din Caraibe, care se pregătește să facă față unor inundațiilor potențial „catastrofale”, transmite France Presse.

„Puerto Rico este absolut anihilat. Insula se află într-o stare foarte, foarte delicată… Rețeaua electrică este distrusă”, a adăugat președintele Statelor Unite în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

Anterior, liderul american a declarat stare de catastrofă naturală în Puerto Rico, procedură ce va permite deblocarea de fonduri federale pentru a ajuta acest stat insular din Marea Caraibilor asociat SUA.

Primarul capitalei portoricane, Carmen Yulin Cruz, a fost în consens cu președintele Trump în ceea ce privește amploarea daunelor provocate de uragan. „San Juan pe care îl știam ieri a dispărut”. Devastarea este „practic absolută”, a spus ea în lacrimi, într-un refugiu, adăugând că „multe părți ale orașului San Juan sunt complet inundate”.

„Viața noastră, așa cum o știm, s-a schimbat”, a adăugat Carmen Yulin Cruz, care se așteaptă ca Puerto Rico și cei 3,5 milioane de locuitori ai săi să nu aibă energie electrică timp de patru până la șase luni.

Uraganul Maria era clasificat între categoria 4 și 5 (nivelul maxim) când a lovit miercuri dimineață insula Puerto Rico, unde furnizarea electricității este de atunci sistată complet. Zeci de mii de oameni rămași fără locuințe s-au refugiat în centrele de primire, unde fiecare își împărtășește experiența despre trecerea furtunii.